Čipové karty usnadní cestování po obou krajích, mají přinést i slevy

Ilustrační foto | Zdroj: archiv
Ilustrační foto | Zdroj: archiv

Snadnější cestování díky elektronické peněžence, padesátiprocentní slevy pro seniory a o pět procent levnější jízdné pro všechny cestující má přinést nová bezkontaktní čipová karta. Speciální projekt, který sjednocuje odbavovací zařízení čtyř dopravců včetně Českých drah, propojuje cestování po Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Nová čipová karta IREDO začala platit už začátkem září tohoto roku a nahradila cestujícím v Královéhradeckém i Pardubickém kraji třicetidenní a devadesátidenní jízdenky. Od 1. října však navíc bude nahrazovat i sedmidenní jízdenky. 

Nová karta obyvatelům obou krajů nahrazuje dlouhodobé papírové jízdní doklady už od začátku školního roku. "Zároveň na ni od 1. října bude platit padesátiprocentní sleva pro cestující starší 70 let a pětiprocentní sleva na jízdném pro všechny její držitele. Karta IREDO slouží rovněž jako elektronická peněženka pro nákup jednorázové jízdenky," popsal Karel Janeček, náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje.

Vložit peníze na kartu a získat tak kredit je možné v autobuse či na železničních stanicích anebo přímo u průvodčích v dopravních prostředcích. Kartou pak cestující může platit ve všech autobusech a vlacích zapojených do Integrovaného dopravního systému - dopravce má značkou IREDO své vozy označené.

Karta přinese slevy, její pořízení stojí 150 korun 

Nová čipová karta se postupem času má stát výhradním nosičem vícedenního jízdného. Znamená to, že při koupi vícedenní jízdenky už u řidiče nebo na přepážce nedostaneme klasickou papírovou jízdenku, ale doklad se nahraje na čipovou kartu. "Zažádat o čipovou kartu IREDO je možné na jednom z 24 kontaktních míst, pomocí elektronické aplikace nebo na obsluhovaných pokladnách Českých drah," upřesnil Jiří Hošna z Královéhradeckého kraje.

Pro zakoupení karty si zájemce musí připravit 150 korun a její platnost je šest let. "Děti, žáci a studenti platí za pořízení čipové karty 80 korun. Stejnou částku bude stát seniory nad 70 let od letošního 1. října do 31. ledna 2014," doplnil Václav Brůžek, jednatel společnosti Oredo, která v kraji organizuje dopravu a je nositelem projektu nových čipových karet, těch je nyní v obědu kolem 17 tisíc.  

Budoucnost papírových jízdenek

V papírové formě budou zachovány i nadále, ale pouze pro jednorázové a nepřestupní cestování anebo pro přestupní jízdenky z vlaku na vlak.

Papírové sedmidenní jízdenky mohli cestující zakoupit pouze do posledního září.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme