Soud přizndal odškodné za tragédii u Březhradu

Rodina tragicky zesnulého Miroslava Pekárka dostane odškodné. Královéhradecký Krajský soud přiznal nemajetkovou újmu a přikázal Dopravnímu podniku Hradec Králové zaplatit. Přitom viník březhradské nehody se nikdy nenašel.

K tragické nehodě městského autobusu a vlaku na železničním přejezdu v HK-Březhradě došlo už v roce 2003. Mezi čtyřmi mrtvými byl kromě řidiče také teprve 17letý Miroslav Pekárek. Jeho otec Josef se u soudu od hradeckého Dopravního podniku domáhal odškodného jako náhrady nemajetkové újmy ve výši 1 milion korun. Krajský soud mu nyní přiznal 600 tisíc korun. Uvedl to zpravodajský server Rádia Impuls iregiony.cz. „Žalobce se po neštěstí úplně složil, nebyl schopen žádných úkonů, nebyl schopný práce, bere antidepresiva a kvůli zdravotním problémům je v invalidním důchodu,“ zaznamenal Hradecký deník při vynášení rozsudku slova soudkyně Věry Adámkové.
Střet autobusu MHD a vlaku na březhradském přejezdu si kromě 4 mrtvých vyžádal další 4 těžce a 2 lehce zraněné. Proč na tehdy nechráněném přejezdu k tragické nehodě došlo, zatím nikdo neobjasnil. Podle vleklého vyšetřování policie nebylo v době střetu v činnosti výstražné zařízení. Vyšetřovatelé ale ani zde viníka neurčili, ani neřekli, proč zařízení nefungovalo. Na druhou stranu ale podle policie mohl srážce řidič autobusu zabránit. Ten však při nehodě také zahynul a jeho svědectví zůstane navždy nulové, stejně jako jeho možnost obrany před závěry vyšetřování. I když jednoznačný viník nebyl zjištěn, Dopravní podnik ani České dráhy se zjištěními vyšetřovatelů nesouhlasily.
I díky tlaku veřejnosti a médií a závěrům vyšetřování se nakonec na nechráněném přejezdu objevily závory. K podobným nehodám by tak už v Březhradě docházet nemělo. Chování řidičů tu navíc sleduj i kamery, které odhalí hříšníky projíždějící přes přejezd, když zazní varovný signál.
Na počest zemřelého Miroslava pořádá jeho otec spolu se Sborem dobrovolných hasičů Březhrad každoročně začátkem dubna hasičskou soutěž Memoriál Miroslava Pekárka. „Jsem psychicky pryč. To nepřeju nikomu, ani úhlavnímu nepříteli, takovou bolest. Kdo to nezažije, ten to nemůže pochopit,“ řekl Josef Pekárek Hradeckému deníku.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme