Stavbu nového mostu ve Svinarech kraj plánuje na příští rok

Vizualizace nového mostu ve Svinarech.
Vizualizace nového mostu ve Svinarech.

Královéhradecký kraj chce na jaře příštího roku začít s výstavbou nového mostu za 35 milionů korun v hradecké části Svinary, která má již několik měsíců výrazně zhoršené spojení se zbytkem města. Dosluhující most totiž uzavřel kvůli havarijnímu stavu statik a kvůli tomu bylo nutné odložit také plánovanou rekonstrukci průtahu Malšovou Lhotou.

Na magistrát města Hradec Králové už byly doloženy všechny chybějící doklady k územnímu řízení, včetně Plánovací smlouvy mezi městem Hradec Králové a Královéhradeckým krajem a také povolení demolice stávajícího mostu, který byl postaven v roce 1907. V následujících týdnech bude probíhat územní řízení.

„V současnosti se zpracovává dokumentace pro stavební povolení a pro provádění stavby. Výběrové řízení na zhotovitele nového mostu bychom rádi vyhlásili začátkem letošního října,“ uvedl náměstek hejtmana Martin Červíček, který je odpovědný za oblast dopravy a silničního hospodářství.

V jarních měsících příštího roku by si pak mohla staveniště převzít vítězná firma. Doba výstavby je odhadována na jeden rok. Po tuto dobu bude chodcům k dispozici provizorní lávka. Nový most by měl podle návrhu mít šířku vozovky 7 metrů a jednostranný chodník o šířce 2,5 metru. Náklady na jeho stavbu byly odhadnuty na 35 milionů korun.

„Pokud by z jakéhokoliv důvodu nebylo možné začít stavět na jaře příštího roku, přistoupíme v první polovině roku 2018 k výstavbě mostního provizoria. Vjezd na něj by byl umožněn osobním automobilům, autobusům a nákladním vozidlům s hmotností do šesti tun. Toto opatření ale považuji za krajní řešení a budu usilovat o to, aby v nejbližším možném termínu začala stavba plnohodnotné mostní konstrukce,“ dodal náměstek hejtmana.

Jakmile bude nový most zprovozněn, bude možné přistoupit k plánované rekonstrukci průtahu Malšovou Lhotou. Letos tak kraj opraví jiný úsek silnice Hradec Králové – Malšova Lhota, a to zbylou část Úprkovy ulice v Malšovicích. Tato stavba byla zahájena v pondělí, její dokončení je plánováno na říjen 2017.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme