Z Hradce do Pardubic se konečně projedeme ve čtyřech pruzích

Napojení rychlostních silnic 35 a 37 | Zdroj: ŘSD
Napojení rychlostních silnic 35 a 37 | Zdroj: ŘSD

Poslední úsek opravované rychlostní silnice mezi Hradcem Králové a Pardubicemi se ve čtvrtek dopoledne slavnostně otevřel. 

Obchvat kolem Opatovic byl dokončen a tak mají řidiči na tak zvané "Hradubické" mezi oběma krajskými městy k dispozici čtyři pruhy. Délka zrovozněného úseku je 3,27 kilometrů a cena díla se vyšplhala na čásku přes 1,2 miliardy korun bez DPH. Součástí stavby jsou také tři mosty, napojení Opatovic nad Labem a tři protihlukové stěny o celkové délce 965 metrů, šířka vozovky je 24,5 metru.

Dokončená stavba silnice u Březhradu v Hradci Králové navazuje na dříve realizovaný úsek čtyřpruhové komunikace za mimoúrovňovou křižovatkou u obchodní zóny na okraji města. 

V první části vede nová komunikace po trase dosavadní silnice I/37. Ve druhé části silnice vede po zcela nové trase, které jde směrem na východ od Opatovic nad Labem, čímž vytváří obchvat Opatovic. Stavbu zakončuje mimoúrovňová křižovatka s rychlostní silnicí R35, která je v provozu od roku 2009.

Podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se však jedná zatím pouze o otevření silnice pro veřejnost, nikoliv však o dokončení samotné stavby. „Zprovoznění úseku přispěje ke zlepšení severo-jižního dopravního spojení silnicí I/37 na trase Trutnov–Jaroměř–Hradec Králové–Pardubice–Chrudim–Žďár nad Sázavou–Velká Bíteš–dálnice D1. V lokálním měřítku komunikace významně zlepší dopravní situaci a sníží negativní vlivy dopravy v obci Opatovice nad Labem,“ uvedl David Čermák, generální ředitel ŘSD. 

Práce na silnici mezi Hradcem Králové a Pardubicemi budou trvat ještě do konce tohoto roku, je potřeba dokončit stavební úpravy v okolí silnice.   

"Stodesítkou" se zatím neprojedeme, stále platí nejvyšší povolená rychlost 90 km/h 

Před rokem diskutovaná možnost zvýšení povolené rychlosti z 90 na 110 kilometrů v hodině však zůstává pro hradecké i pardubické řidiče na Hradubické silnici stále hudbou budoucnosti.

Mladá fronta uvádí, že podle Ministrerstva dopravy je problém v tom, že zmíněná silnice vede přes dva kraje a byl by problém vyjednávat s oběma kraji najednou. My se tak zvýšení rychlosti zatím nedočkáme, ale třeba v Libereckém kraji či Plzeňském kraji ano.  

Detailní informace o stavbě obchvatu Opatovic, který otevřel přímou cestu z Hradce Králové do Pardubic

  • Název stavby: Silnice I/37 Březhrad–Opatovice
  • Místo stavby: Pardubický a Královohradecký kraj
  • Délka: 3266 metrů
  • Zhotovitel: Sdružení I/37 Březhrad (Skanska a.s., EUROVIA CS, a.s., STRABAG a.s.).
  • Cena díla: 1 221 768 580 Kč (bez DPH)

(Zdroj: Ředitelství silnic a dálnic)

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Doporučujeme
Nahoru