Další parkovací dům pro kola dostal v Hradci zelenou

Cyklověž na Riegrově náměstí v H. Králové
Cyklověž na Riegrově náměstí v H. Králové

Parkovací dům pro kola neboli celorepublikový unikát, který je ojedinělou stavbou i v Evropě, dostal v Hradci Králové zelenou pro svou další stavbu. Nový cyklodům nebo také „Biketower“ by mohl stát u Fakultní nemocnice Hradec Králové.

První parkovací dům slouží na Riegrově náměstí už od února 2013 a našel si své stálé zákazníky, kteří oceňují symbolickou cenu, automatický provoz i zabezpečené parkování svého bicyklu.

První plně automatický parkovací dům pro kola se v zimě 2013 stal nejen hradeckým unikátem. Stojí naproti hlavnímu hradeckému nádraží a svým technickým i konstrukčním řešením zůstává prozatím unikátem v celé Evropě.

Více o otevření první parkovací cyklověže v Hradci Králové i v České republice jsme psali také v článku Hradecký i evropský unikát: parkovací dům pro kola brzy otevře anebo ve zprávě Cyklisté, od pondělí parkujte kola ve věži

Nyní by se ale měli hradečtí cyklisté dočkat další parkovací cyklověže. Její plány už má na stole vedení Hradce Králové, svůj finanční příspěvek na stavbu přislíbil i Královéhradecký kraj a s jejím umístěním se počítá v blízkosti fakultní nemocnice.

Investorem celé stavby bude město Hradec Králové. To nás před časem požádalo o spolufinancování, k němuž by mělo dojít v příštím roce. Magistrát ale potřeboval náš příslib, aby mohl prokázat zajištěné financování před chystaným vypsáním výběrového řízení,“ uvedl náměstek královéhradeckého hejtmana Otakar Ruml poté, co krajští zastupitelé svým hlasováním přislíbili dva miliony korun na stavbu cyklověže.

Stavba další cyklověže vyjde zhruba na 10 milionů korun

Město Hradec Králové však odhaduje, že celkem by stavba dalšího domu pro plně automatické parkování kol mohla vyjít na zhruba deset milionů korun. Na radnici předpokládají, že další finance poskytne Ministerstvo pro místní rozvoj a případně dotace z Evropské unie. O závazném termínu začátku stavby se zatím nehovoří.

Magistrát by však měl v nejbližší době vypsat výběrové řízení na dodavatele stavby. A to i přes to, že patent na plně automatický systém parkování kol vlastní královéhradecký podnikatel Rudolf Bernart, který za pomoci města postavil cyklodům na Riegrově náměstí. „Přestože patent má pan Bernart, musíme výběrové řízení vypsat - musíme se držet zákona,“ sdělila Magdalena Vlčková, tisková mluvčí hradecké radnice.

Další cyklověže by mohly stát u Futura, Aldisu, Flošny a na dalších místech

V Hradci Králové se pro umístění dalších parkovacích věží pro kola uvažuje také o prostoru u zimního stadionu, obchodního centra Futurum či u koupaliště Flošna. „Máme vytipováno celkem šest lokalit a pozemků na území města, z nichž tři jsou ve vlastnictví města a tři nikoliv,“ sdělila mluvčí Magdalena Vlčková.

U výše vyjmenovaných lokalit je majitelem pozemků město a tak by se na stavby věží nemuselo čekat příliš dlouho. V lokalitě u fakultní nemocnice, u Aldisu či u Univerzity Hradec Králové se to ale může protáhnout, pozemky totiž městu nepatří.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme