Dopravní podnik plánuje výměnu trolejbusů

Kompletní výměnu všech starých trolejbusů plánuje Dopravní podnik města Hradce Králové. Rozhodnutí posílily i nedávné stížnosti cestujících na zimu ve vozech. Zastaralé trolejbusy cestujícím nevyhovují a právě v zimě jsou i výrazně poruchové. V tuhých mrazech často nejdou ani otevírat dveře.

Nová vozidla chce dopravce nakoupit i za evropské peníze. Dotace by měla tvořit 40 % z celkové investice přesahující 300 milionů korun. Tak obrovskou sumu samozřejmě nemá podnik přímo k dispozici, proto by nákup moderních a pohodlných trolejbusů měl být rozložen do tří let.
„Trolejbusy, zejména ty kloubové, už jsou opravdu staré. Netrpělivě čekáme na možnost nákupu nových,“ řekl Hradeckému deníku ředitel Dopravního podniku města Hradce Králové Miloslav Kulich. Kvůli špatnému technickému stavu trolejbusů bude muset některé dokonce Dopravní podnik během letošního roku postupně vyřadit z provozu a nahradit je autobusy. „Tři nejstarší vyřadíme. Na překlenutí doby, než přijdou nové trolejbusy, je nahradíme autobusy. Nemá smysl dávat do oprav starých trolejbusů velké peníze,“ vysvětlil Deníku vedoucí střediska MHD dopravního podniku Leo Sedláček.
Autobusů má Dopravní podnik dostatek. Momentálně jich je v provozu 74 v krátké verzi, z toho 71 nízkopodlažních. Tak zvaných „kloubáků“ neboli „harmonik“ jezdí po Hradci 27, z toho je 19 nízkopodlažních. Loni přibyly 3 nové kloubové autobusy, celkem za 23 milionů korun: „Není to mnoho, ale odpovídá to naší potřebě. U autobusů nás bota netlačí,“ vysvětlil Hradeckému deníku ředitel Kulich.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme