Havránková se vyvlastňovat se nebude. Zatím.

Hradeckým řidičům opět svitla naděje, že se dočkají dálnice. Vládní úředníci na chvíli odložili snahu o vyvlastnění a budou znovu jednat s Ludmilou Havránkovou i její sestrou Jaroslavou Štrosovou o výkupu a výměně potřebných pozemků.

Na svém jednání se vláda usnesla, že proces vyvlastnění nezahájí a rozhodnutí odloží o 14 dní. Mezi tím mohou pokračovat jednání. Návrh přinesla do vlády ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Podle ní totiž i Jaroslava Štrosová jednat chce. „Vaše informace je správná. Ověřila jsem si, že paní Štrosová je ochotna věc vyřešit dohodou, proto budu hovořit s členy vlády o revokaci našeho dřívějšího usnesení,“ potvrdila ještě před pondělním jednáním vlády Hradeckému deníku ministryně Kovářová.
Špatná komedie s názvem D11 se tak dostává do dalšího dějství. Hra přitom trvá už neuvěřitelných 72 let, kdy vznikl první plán na stavbu hradecké dálnice. Stavět se ale začala podle přepracovaných plánů v roce 1978. Po dokončení posledního úseku u krajského města pak dálnici ještě čeká napojení na polskou dálniční síť.
Dohodu s Ludmilou Havránkovou o výměně pozemků považuje vláda stále za platnou. Řešit chce dohodu s Jaroslavou Štrosovou. Ta podle prvních informací požadovala vysokou finanční kompenzaci. Média však uvedla, že rodina Havránkových o přemrštěné sumy neusiluje. Vláda nyní Štrosové nabízí asi 200 tisíc korun.
Jednat se bude do 21. 6. 2010. „Vláda proces vyvlastňování přerušila, nyní budou právní zástupci Ředitelství silnic a dálnic kontaktovat právníky paní Štrosové,“ řekl Hradeckému deníku vládní vyjednavač pro D11 Ivo Toman. Štrosová ani její syn David zatím nový návrh vlády nechtěli komentovat. Jednání o osudu svých zhruba 1400 metrů pozemků pod budoucí dálnicí se ale nebrání.
Proti vyvlastnění se ostře postavili jak zemědělci, tak hradecký primátor Otakar Divíšek. "Účastnil jsem se všech jednání, které tato vláda s paní Havránkovou vedla. Mohu proto nyní s čistým svědomím prohlásit, že paní Havránková vyšla vyjednavatelům (jak vládním tak ŘSD) maximálně vstříc. Upozorňovala účastníky jednání na to, že její sestra paní Štrosová vlastní pozemek pod dálnicí, a že s ní doposud nikdo nejednal," uvedl mimo jiné Divíšek.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
18.6.2010 18:33
diviš (neregistrovaný)
Docela by mě zajímalo jak se paní Havránková dostala k takovému majetku.jestli to bylo jako na západě USA zábor, nebo po Bílé hoře nebo jak.Řeči o tom jak se na tom předci nadřeli ,neberu námezní síly jistě ano,ale statkář???????Možná že to byla starodobá kuponová privatizace,nebo dar za služby?Celé je to taková komedie.Trvá dlouho a výsledek vlastně žádný.Dostavba dálnice je státní zájem a úřednici,kteří to řeší a řešili jsou naprosto neschopní.!!!!!!Buď chtěli víc než jim paní Havránková byla ochotna dát nebo nevím proč již dávno nebyl celý problém vyřešen.jESTLI SE TO VYŘEŠÍ JE NUTNO DÁT ORGÁNŮM NĚJAKOU STÁTNÍ CENU ,NEBO OHODNOCENÍ JAKO ZA PROSKUJÍCÍ PIVOVAR!!!!!
20.6.2010 17:02
Rudolf (neregistrovaný)
Jestlipak víte jak se v těchto případech postupuje? Věřím, že mnoho lidí následující fakta nezná.
1) Geodeti vytyčí nějakou linii budoucí dálnice, samozřejmě přes pozemky, které jsou v daný moment i v soukromých rukách a jsou to pozemky hospodářské, nikoliv stavební. V ceně obvyklé... t.j. cca od 1o, do 30,-Kč/m2.
2) pozemky se v katastru změní na stavební parcelu a najednou mají hodnotu cca 1130,-Kč.
3) majiteli se nabídne tato výkupní cena. V případě paní Havránkové ještě náhradní pozemky a pronájem jiných, zhruba 130 ha do pronájmu, kde po dvouletém užívání získá předkupní právo (přitom se jí zaberou jen zhruba 3 - 4 ha) a tyto se odejmou jiným pronájemcům. Stejně historických kořenů, jako má paní Havránková...
To jsou základní fakta a můžete si je ověřit, třeba na katastru a nebo na ŘSD. K tomu je třeba ještě dodat, že tvrzení paní Havránkové, že s ní nikdo nejedná, když se celá věc přetřásá až na vládě, když axistuje dokumentace o korespondenci a záznamy z jednání s paní Havránkouvou i zástupcem paní Štrosové, je nehoráznou drzou lží, systematicky vypouštěnou paní Havránkovou. Naskýtá se otázka, proč třeba i primátor Divíšek podporuje tuto paní ve tvrzení, že s ní nikdo nejednal. Nebudu to přesně pojmenovávat, odpověď byste našli na katastru, v různých matrikách, ve sledování vzdálených příbuzenských a jiných vztahů...
Vážení obyvatelé a občané města Hradce Králové, proto ještě nemáte dovedenu D11 až k městu, proto je situace tam, kde je.
Veřejný zájem je tady nesporný a paní Havránkovou nikdo nijak nešidí. Nemělo by se to projevit vyvlastněním a "zahrozením prstem" směrem k primátorovi Divíškovi? Chcete ho... respektive ODS znovu tak masivně volit? Já ne!

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme