Hradec už vlastní polovinu sporných pozemků pod chybějící částí dálnice D11

Ilustrační foto | Zdroj: ceskedalnice.cz
Ilustrační foto | Zdroj: ceskedalnice.cz

Na dostavbě dálnice D11 až k branám Hradce Králové se začalo opět pracovat s koncem letošního července. Nucená odmlka ve stavbě dálnice přišla v roce 2006, kdy se objevilo mnoho sporů a nejasností kolem majetkových práv na pozemky pod budoucí D11. Po zdlouhavých jednáních do sporu vstoupilo i samo město Hradec Králové a polovinu chybějících pozemků pod budoucí dálnicí vykoupilo. Pozemky, za něž získala farmářka Jaroslava Štrosová 1,7 milionu korun, se konečně objevily zapsané i v katastru nemovitostí jako majetek města Hradec Králové. S informací na konci minulého týdne přišel server ČeskéNoviny.cz

Ideální polovina pozemku, o nějž se vedou dohady a jednání už osmým rokem, je konečně ve vlastnictví města Hradce Králové. Informace si lze ověřit i v elektronické verzi katastrálních map. Město nyní plánuje, že pozemky pod dálnicí smění se státem za prostor po královéhradeckým terminálem hromadné dopravy. Zdejší pozemky totiž patří státu a Hradec za ně musí platit nájem.

Více jsme psali také v článku Za poslední chybějící pozemek pod budoucí dálnicí zaplatí město a v další zprávě Pozemky pod budoucí dálnicí D11 mají svého kupce – koupí je město.

Zbytek stále patří soukromé osobě, ministerstvo doufá, že se spor rychle vyřeší

Druhá ideální polovina pozemků pod budoucí dálnicí D11 však i nadále patří soukromé osobě a to Ludmile Havránkové, sestře farmářky Štrosové. S ní úřady vedou další jednání, ta se však táhnou mnohem déle. „Práce na pozemcích, u nichž zatím nebylo dořešeno majetkoprávní vypořádání, nejsou technologicky složité. Věříme proto, že se podaří i tuto věc vypořádat a neohrozí  zprovoznění celého úseku v předpokládaném termínu,“ uvedl už v červenci ministr dopravy Antonín Prachař. 

Poslední úsek dálnice před Hradcem se má otevřít v srpnu 2017

Dokončením chybějící části dálnice v úseku od Osiček k Hradci Králové v délce necelých 2,5 kilometru bude dálnice D11 dotažena až k branám krajského města. Podle vyjádření z ministerstva dopravy mají být práce hotové do tří let od začátku stavby. „Řidiči by nový úsek dálnice do Hradce Králové měli začít užívat v srpnu roku 2017,“ doplnil tiskový mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold 22. července při slavnostním otevření prací na dokončení chybějícího úseku dálnice. Zprávu o otevření dostavby D11 si můžete přečíst zde.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme