Konkurenční boj dopravců má v Hradci první padlé

Hradečtí cestující brzy v jízdních řádech dálkových autobusů některé spoje nenajdou. Společnost Orlobus už ohlásil jejich zrušení. Jako důvod uvádí tlak konkurence společnosti Student Agency. Ta začala mezi Hradcem Králové a Prahou jezdit loni v listopadu a okamžitě přitáhla zájem cestujících.

Dopravce Orlobus z Nového Města nad Metují zruší některé spoje z Deštného do Prahy od června. Řada spojů bude končit v Hradci Králové. „Pochopitelně to zapříčinil Student Agency. Celá ta doprava likviduje venkovské spoje a my nejsme konkurenceschopní. Nejvíc cestujících jezdilo z Hradce do Prahy, ale cestující jen z venkovských sídel spoj až do Prahy neuživí,“ stěžoval si dopravní ředitel společnosti Orlobus Martin Prouza Mladé frontě Dnes.
Podle majitele Student Agency Radima Jančury ale jeho společnost nabízí vyšší komfort a kvalitnější služby. Regionální spoje jsou podle něj dotované, ztrátu jim většinou hradí kraj, který si u dopravců službu objednává.
Orlobus podle MF Dnes zachová mezi Deštným nebo Dobruškou a Prahou jen několik nejvytíženějších spojů. Naopak omezení dopravy zatím neplánuje jiný regionální dopravce, CDS Náchod. „Pochopitelně nám z části klesly objemy, nicméně frekvence cestujících, které si přivezeme z úseku z Broumova do Hradce nám náklady na linku drží,“ řekl Mladé frontě Dnes ředitel společnosti Zdeněk Pouznar.
Student Agency nyní provozuje mezi Hradce a Prahou 30 spojů denně. Jako na ostatních linkách cestujícím během cesty poskytuje noviny, nápoje nebo bezdrátové připojení k internetu zdarma. Jízdenka do hlavního města přitom stojí 70 korun, při rezervaci přes internet dokonce dočasně jen 50 Kč. Slevy mohou využít pravidelní cestující nebo studenti.
Kvůli konkurenci přišli s výhodami a slevami i jiní dopravci. Jak zjistila MF Dnes, společnosti CDS a Orlobus zvýhodnily studenty a učitele, kteří dnes také jezdí za 50 korun. Orlobus nabídnul slevu při zakoupení zpáteční jízdenky, CDS zajistila cestujícím v autobusech internet.
 

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
12.5.2010 14:06
Honza (neregistrovaný)
Musim uznat, ze za Student Agency muzeme byti stastni, nejenze ceny jsou nekde jinde, ale zvedl se komfort. neobaval bych se, ze chteji zrusit konkurenci a pak nasadit nove, to v jejich silach ani vyhledu neni.
Naopak musi ostatni zlepsit sve sluzby, nabidnout vice, nez starou karosu, ve ktere se clovek citi v lete jako v saune. Panove z firem si meli drive vzpomenout a zacit u sebe, ted je holt nekdo predbehl a oni opet placou, jak typicke a jendoduche
12.5.2010 17:14
Tomas (neregistrovaný)
Mate pravdu, jsem velmi rad za SA. Na druhou stranu je to vsechno o financich. SA ma/mela skryteho financniho partnera ze zahranici. Odstavit konkurenci s jedni zlutym autobusem realne nelze a naopak pomaly dlouhodoby rust malych regionalnich dopravdu neni pro SA konkurenci. Silnejsi zvitezi, s tim se neda nic delat, i kdyz je mi lokalnich dopravcu lito a chapu jejich argumenty. Kapitalismus je tvrdy.
12.5.2010 22:02
guboš (neregistrovaný)
Je - li výše psáno např. o spojích z Hradce do Deštné, konečně je potřeba přijít s "novým myšlením". Zrušení spojů Orlobusu (přemalovaná socialistická firma ČSAD) nebude na škodu! Když jsem si vzal letos v lednu dovolenou a těšil se s dcerou na lyžovačku v Deštné, první problém nastal už v 7 hodin na THD. Přijel nahradní spoj, který nás odvezl pouze do Třebechovic...tam jsme přestoupili do jiného busu...a křáp! Další porucha! Když jsem volal na dispečink Orlobusu (491 474 466), řekli, že se vše řeší. Mrzlo až praštělo a dva "ústnatí" řidiči se ani neomluvili... A pak se světe div, že cestující chodí ke konkurenci :o)
16.5.2010 16:46
Hradečanka (neregistrovaný)
Já z toho šťastná nejsem, často jsem využívala přímé spoje z Dobrušky až do Prahy, a díky žlutému oslovi jménem p.Jančura, a jeho vrakům z SA se mi cesta bude zbytečně komplikovat. Nevím, jak ty žluté "pokusy o autobusy" může někdo chválit.. O personálu ani nemluvě.. OREDO by mělo proti SA zakročit, a vykázat z HK... Já jsem spokojena se zdejšími dopravci (Orlobus,CDS, Prokopec,Veolia).. Tím vrakem od SA jsem jela jednou, a už do toho nevlezu, raději bych si připlatila za vlak..

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme