Obyvatelé domů u Hradubické se mohou těšit na větší klid. Zajistí ho protihluková stěna

Protihluková stěna zpříjemní bydlení na Hradubické.
Protihluková stěna zpříjemní bydlení na Hradubické.

Obyvatelé z okolí Rašínovy třídy v Hradci Králové se mohou v následujících měsících těšit na klidnější bydlení, vyrůst zde totiž mají nové protihlukové stěny. Ředitelství silnic a dálnic zde v dubnu, v reakci na požadavky města a komise místní samosprávy, chystá zahájit jejich výstavbu. Během ní by doprava v Hradci neměla být výrazně omezena.

 

Investorem této akce je Ředitelství silnic a dálnic, které nyní soutěží zhotovitele. „Pro místní to tak konečně může být vyhlídka, že se v dohledné době nadměrné množství hluku z projíždějících aut na Hradubické sníží. Podle měření z roku 2016 tudy projede více než 30 tisíc aut, a to jen přes den, v noci je to něco přes čtyři tisíce. Tato čísla jsou skutečně vysoká a pro občany bydlící v této lokalitě to musí představovat nemalé komplikace,“ říká náměstek primátora pro oblast rozvoje města Jiří Bláha. Výstavbou protihlukových stěn, které kromě města již dlouhodobě prosazovala také zdejší komise místní samosprávy, by mělo dojít ke snížení hluku o 9 decibelů přes den, v noci pak o 3,5 decibelů.

Aby během jara mohlo k zahájení stavby dojít, byly v těchto dnech na místě odstraněny pouze v potřebném rozsahu menší stromy a náletové dřeviny. „Předpokládáme začátek stavebních prací v dubnu 2021, celkové stavební náklady z projektové dokumentace se pohybují kolem 51,6 milionu korun včetně DPH. Finanční prostředky už máme na stavbu přiděleny. Během ní nebude provoz na Rašínově třídě omezen, dojde pouze ke zúžení stávajících jízdních pruhů ve směru na Pardubice,“ říká za ŘSD ředitel Správy Hradec Králové Marek Novotný.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme