Pět nových autobusů s klimatizací a kamerovým systémem brázdí ulice Hradce

Cestujícím slouží pět nových autobusů.
Cestujícím slouží pět nových autobusů.

Do vozového parku hradeckého dopravního podniku bylo letos během období červen – červenec zařazeno a již běžně jezdí na linkách MHD pět zbrusu nových moderních sólo nízkopodlažních autobusů značky IVECO Urbanway 12 m – Tector 7, s dieselovým motorem.  Jde o třídveřové vozy s kapacitou 28 sedících a 78 stojících. Vozy jsou vybaveny klimatizací pro řidiče i cestující a USB porty pro nabíjení. Oproti dodávce 3 ks (v roce 2018) je výraznější změnou z pohledu řidiče – shodnou však již s deseti vozy z roku 2019 - vybavení kabiny chladničkou a z pohledu cestujících uspořádání sedadel před prostředními dveřmi z důvodu lepší průchodnosti vozidlem.

Nově vozy obsahují kompletní kamerový systém (interiér, prostor před vozidlem a za vozidlem). Instalace kamer je vedena snahou o větší bezpečnost obyvatel našeho města, k ochraně jejich života a zdraví, k ochraně majetku cestujících a majetku společnosti a k eliminaci všech jevů, které ruší klidnou a bezpečnou přepravu. „Je to krok k větší bezpečnosti našich zaměstnanců i cestujících. Ve městech, kde se pro takový kamerový systém ve vozech MHD rozhodli, výrazně ubylo problémů s napadením řidičů či revizorů a zlepšilo se i chování některých problémových cestujících a klesá vandalismus, tzn. i škody na majetku“ sdělil ředitel společnosti Zdeněk Abraham. K tomuto kroku se DP rozhodl i kvůli tomu, že roste počet řidiček autobusů MHD.

Data z kamerového systému se budou - pro případ vyšetřování Policii ČR - zaznamenávat a několik dní ukládat (k záznamům se nedostane žádný nepovolaný subjekt) a poté budou automaticky smazána. Vše v souladu se zákonem o ochraně osobních údajů.

Kamery dosud DP používá u všech trolejbusů, u 20 elektrobusů a v některých autobusech pro účely monitorování pohybu cestujících v prostoru dveří a aktuálním dění ve voze MHD. Kamery obecně jsou a budou automaticky ve všech nově pořizovaných vozidlech, kdy nová vozidla budou mít ve veřejné soutěži požadavek na integrovaný kamerový systém jako součást palubního počítače.

Dalších pět shodných vozů DP obdrží do konce listopadu 2020.

Nových vozů bude letos tedy celkem deset, cena jednoho vozu činí 5 790 000 korun.

 

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme