Sdílená kola už jezdí po Hradci. Prvních 15 minut je zdarma, stačí stáhnout aplikaci

Sdílená kola už jsou v ulicích.
Sdílená kola už jsou v ulicích.

Od začátku prázdnin se v Hradci můžete opět svézt na sdílených kolech. Na jaře 2022 vypsalo město Hradec Králové výběrové řízení na nového provozovatele veřejného sdílení kol, ve kterém vysoutěžilo společnost nextbike Czech republic. Rada města záměr schválila, a tak od 1. července mají obyvatelé města možnost využívat k pohybu po městě kola nextbike na 15 minut zdarma při každé jízdě.

Modrá kola jezdí v Hradci Králové už třetím rokem, letos se ale město přidá k dalším 22 českým městům, ve kterých mají obyvatelé 15 minut zdarma na každou jízdu. Pro nextbike je tato spolupráce obzvlášť radostná. Kola nextbike jsou totiž vyráběna v Hořicích v Podkrkonoší, takže tím zůstávají v „rodném“ kraji.

„Když se města rozhodnou podporovat bikesharing, máme samozřejmě vždycky velkou radost. Hradec Králové je navíc moje srdcovka. V kraji mám rodné kořeny, a to je mimo jiné důvod, proč jsou nextbiky vyráběné v Hořicích. Podle zkušeností z ostatních měst věřím, že i v Hradci Králové pomůžou jízdy zdarma lidem na každodenních trasách a zjistí, jak jednoduchý, rychlý a zábavný bikesharing je,“ hodnotí novou spolupráci jednatel nextbike Lukáš Luňák.

„Prozatím máme na provoz kol přiděleny dva miliony korun v rozpočtu a stejnou částku ve výhledu, uvidíme, na jak dlouhou dobu bude částka stačit. Bude záležet na zájmu občanů o tuto službu,“ říká náměstek primátora pro oblast rozvoje města Jiří Bláha.

Přemýšlí se o výhodách v souvislosti s MHD

Uvedené podmínky budou platné po dobu jednoho roku, poté by mohli získat výhodu například všichni držitelé nového kuponu připravovaného odbavovacího systému MHD. „Hledali jsme možnosti, jak zvýšit zájem veřejnosti o jiné způsoby dopravy, než jsou osobní automobily. Výsledkem tohoto hledání je možnost zapojení hradeckého dopravního podniku. Zajímavou variantou je vytvoření tarifů, v rámci kterých budou mít registrovaní uživatelé připravovaného odbavovacího sytému MHD řadu výhod. Jednou z nich je například více minut užívání sdílených kol zdarma,“ dodává náměstek primátora pro oblast správy městských organizací Pavel Marek. O provozu sdílených kol v příštích letech a zvýhodněných tarifech budou ještě za rok znovu jednat orgány města.

Jak na jízdu zdarma?

Stačí si zdarma stáhnout aplikaci nextbike, zaregistrovat se a půjčit si kolo scanováním QR kódu, který je umístěný přímo na kole. Kola čekají na své jezdce v oficiálních stanicích nextbike. Do jedné z nich je pro řádné ukončení jízdy třeba kola i vracet. Umístění stanic je přehledně uvedené na mapě v aplikaci nebo na webu www.nextbikeczech.com. 15 minut jízdy je vždy automaticky zdarma, od 16. minuty si potom jezdec zaplatí vždy 16 Kč za 30 minut jízdy.

 

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme