„Silnice smrti“ z Hradce do Vysoké bude bezpečnější. Kraj ji chce rozšířit, přibude i cyklostezka

Cyklistům se bude do Vysoké jezdit lépe. Ilustrační foto
Cyklistům se bude do Vysoké jezdit lépe. Ilustrační foto

Cesta z Hradce Králové do Vysoké nad Labem byla v minulosti oblíbenou trasou pro cyklistické výlety. Se stoupajícím provozem se ale stala jízda na úzké vozovce noční můrou. Kraj chce úsek rozšířit již dlouho, došlo ale jen na vypracování projektu. Nyní se věci daly do pohybu, kraj chce začít jednat o výkupu pozemků.

Tříkilometrový úsek vozovky, jejíž pětiapůlmetrová šířka nedostačuje potřebám současného provozu, chce kraj rozšířit o více než dva metry. Plán leží na krajském úřadě již několik let. Projektovou dokumentaci ke stavebním pracím vypracovali odborníci již před dvěma lety. Nyní se ale „zapomenutý“ projekt vynořil na povrch. „Rádi bychom se do konce ledna sešli s investory, abychom se domluvili na dalším postupu, kterým bude jednání o výkupu dotčených pozemků,“ popsal aktuální stav věcí náměstek hejtmana Karel Janeček. O nezbytnosti stavby hovoří i starosta Vysoké nad Labem Jiří Horák. „Každý, kdo po této cestě někdy jel, tak ví, že ta silnice je nebezpečná. Minulý týden jsme měli jen v tomto úseku tři dopravní nehody,“ řekl. 

Zatímco krajský úřad jednání o pozemcích teprve chystá, Vysoká nad Labem už na svém katastru první kroky podnikla. „Poté, co byla udělána projektová dokumentace, jsme se spojili se všemi vlastníky. Mluvil jsem na našem katastru se všemi majiteli polí, které bude potřeba vykoupit,“ řekl Horák. Problémů s výkupem se podle svých slov nebojí. „V našem katastru by problémy být neměly. Všichni dotčení majitelé byli pro, samozřejmě za to budou chtít zaplatit,“ vysvětlil.

Cyklisté budou v bezpečí, pojedou po samostatné stezce

Projekt rozšíření nebezpečné vozovky počítá i se souběžnou cyklostezkou. Ta bude od „okresky“ oddělená příkopem. Její výstavba ale není součástí krajského projektu, nýbrž společnou akcí Hradce Králové, Pardubic a obcí, přes jejichž katastr má trasa vést. Není proto vyloučené, že se cyklisté dočkají stezky dříve, než motoristé přestavby silnice. O termínu, kdy by měla být vozovka rozšířená, totiž zatím nikdo hovořit nechce.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme