Stát nabízí Havránkové pronájem pozemků

Stát hledá další způsob, jak odblokovat dostavbu dálnice D11 u Hradce Králové. Neoblomná farmářka Ludmila Havránková se nechce vzdát své obživy a téměř 20 let odmítá výměnu svých polí za peníze. Jedinou opravdovou dohodu o výměně pozemků smetl v polovině roku 2009 ze stolu Pozemkový fond. Nyní stát navrhuje pozemky farmářce nevyměnit, ale náhradní jí pouze pronajmout.

Zatím jediná odsouhlasená dohoda představovala výměnu 10 hektarů, které se mají stát součástí dálnice, za pozemky ve stejné hodnotě. Dohoda ale padla z toho důvodu, že náhradní pozemky by měly kvůli jejich nižší kvalitě rozlohu přes 250 hektarů. To by byl podle tehdejších ministrů nebezpečný precedens.
Na posledním třístranném jednání 8. 12. 2009 ale Ivo Toman, vládní zmocněnec pro stavbu D11, zveřejnil návrh náhradní pozemky Ludmile Havránkové pouze pronajmout. „Zamezilo by se tím obavám, že by na nich chtěla vydělat jejich spekulativním prodejem,“ řekl Ivo Toman Hradeckému deníku. Podle Tomana tento návrh farmářka neodmítla.
Nyní chce stát po Havránkové, aby dodala soupis všech pozemků v okolí dálnice, na kterých hospodaří.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme