Stát podrazil Havránkovou, i přes dohodu ji chce vyvlastnit

Velkého zklamání se po dlouholetém boji s úřednickou mašinérií dočkala statkářka Ludmila Havránková. Vláda na svém pondělním zasedání navrhla vyvlastnit pozemky Havránkové, na kterých má vést dálnice D 11 do Hradce Králové. Vláda tak učinila i přesto, že se se statkářkou před nedávnem prakticky dohodla.

Příčinou obratu o 180 stupňů je fakt, že se stát nebyl schopen domluvit se sestrou Havránkové Jaroslavou Štrosovou, která je spolumajitelkou jednoho z pozemků, které je potřeba vykoupit.
Jak uvedl vládní vyjednavač Michal Frankl, Štrosová údajně požadovala několikanásobně vyšší částku, než jí stát nabízel. Jak Frankla cituje server Novinky.cz, ministři rozhodovali mezi dvěma možnostmi: buď vyvlastnit pouze Štrosovou nebo všechny pozemky včetně těch, které patří Havránkové. Celkem jde zhruba o tři hektary. Jak dodal, podmínky pro dohodu s celou rodinou Havránkových nebyly naplněny. Podle právníka Ludmily Havránkové Pavla Černohouse je ale krok státu chybný. Jednou z podmínek pro vyvlastnění je to, že majitel pozemků odmítne dohodu. Havránková ale na dohodu přistoupila. Stát se podle něj snaží hodit zodpovědnost za nedohodu se Štrosovou na statkářku. Syn Štrosové a zároveň její advokát pak upozorňuje na to, že stát s nimi začal vyjednávat o dohodě teprve před třemi týdny, navíc nabídl velmi nízkou výkupní cenu. Stát přitom o problému s pozemky Štrosové věděl. "„Dlouhodobě jsme úředníky upozorňovali, že na jednom z pozemků je spoluvlastnictví Jaroslavy Štrosové a vyzývali jsme je, aby s ní o jejím podílu jednali. Ona a její právník byli osloveni teprve nedávno,“ uvedl právník Havránkové Černohous.
Rozhodnutí vlády pozemky vyvlastnit však může uškodit dálnici a tím pádem i Hradci Králové. Vyvlastňovací proces se totiž může táhnout několik let a dostavba dálnice D 11 se tím pádem výrazně oddálí. „Pokud bude dostavba odložena na neurčito, na což bude mít vliv míra složitosti vyvlastňování, mohlo by se to odrazit na rozhodování investorů,“ citují Novinky.cz náměstka hradeckého primátora Josefa Malíře.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
25.5.2010 13:10
rzr (neregistrovaný)
To že se stát zase snaží o vyvlastnění asi překvapení není.Ukáže se jako ten ozhodný, který se nepodvolil nějaké selce. Fakt je ten, že dálníce nebude ani za pět let. Důvodem je to, že stát nemá peníze a tak se hodí každý jiný "mediálně vhodnější" důvod, proč se nemůže stavět. A p.Havránková je dobře vidět, tak proč toho nevyužít. Ostatně jak kdysi v Českém Rozhlase pravil jeden z vyjednavačů "Zájem státu je nad právo jednotlivce" vysvětlije vše.
25.5.2010 14:55
xpaja (neregistrovaný)
Ad1) Nejedná se o žádné vyvlastnění, za své pozemky by dostala adekvátní náhradu.
Ad2) Pokud by jí dali co požaduje, už by se v CZ nikdy žádná liniová stavba nepostavila, protože každy by měl takto přemrštěné požadavky. Jak se na to mají tvářit ti co to již prodali, aniž by měli zájem stát vydírat.
Ad3)U Havránkové bylo nejvetší chybou převedení zpf na stavební pozemky aniž ten pozemek ŘSD vlastnilo, to opravdu vyžaduje notnou dávku blbosti.
Ad4) Havránkové není pořád nic dobré, peníze nechce bo chce hospodařit. Ale když se neustále ohání tím, že chce hospodařit, tak je zvláštní, že sama nenavrhla náhradu hektar za hektar stejně bonitní půdy. Další argument, že jí to rozřízne pozemky na půl, je také zvláštní, když jako si náhradu vybrala pozemky podél navržené d11 na Jaroměř z obou stran.
Ad5)Bylo by vhodné upravit výkupní ceny za pozemky. Buď dle tržní nebo odhadní ceny v dané lokalitě, podle toho která z nich je vyšší.
25.5.2010 18:08
xicht53 (neregistrovaný)
Zkuste si o tom nejdřív něco vygůglovat. Pomůžu vám a ocituji z diskuze na aktualne.cz:
"Proč se zapojujete do diskuze o věci o které nic nevíte? Přečtěte si o tom něco a i ten rozhovor! Vždyť ta selka chtěla už před 16 roky výměnu pozemků za pozemky , ale úředníci ty vhodné pozemky raději rozprodali spekulantům a to mohlo být pro stát nejrychlejší a nejlevnější řešení. Pak přišla jednání, několik návrhů ze strany státu, která selka akceptovala avšak stát nakonec vždycky couvnul, protože měli stále v záloze ten plán B - vyvlastnění za hubičky! Teď najednou "zjistili", že nějaký pozemek vlastní její sestra a místo aby vyvlastnili jen ji, když se nezdařila dohoda, tak pro jistou vyvlastní obě! Holt za nimi nestojí PENTA, které stát prodal v Ruzyni za hubičky pozemky a pak místo vyvlastnění je za stamiliony vykoupil zpět!"
26.5.2010 11:35
xpaja (neregistrovaný)
ano před lety, ještě v době kdy nebyla trasa dalnice usazena se zacli rozprodavat pozemky v miste budouci dalnice. Samozrejme ze strany statu je to nehorazna blbost, stejne tak prevedeni soukromych pozemku na stavebni jeste pred vykupem a nekdo by za to mel byt hnan k zodpovednosti. Jiste by se i dalo dohledat kdo za tim jmenovite stoji.

Bohuzel dnes se Havrankova chova naprosto stejna, tudíž jako spekulant a s nejakym zajmem o hospodareni to nema co delat. Na jednu stranu ji chapuje urazena, tak se to snazi statu osolit.
Jenze tim ze sebe dela stejneho cloveka jako sou ty spekulanti.
Premrstene pozadavky z jeji strany vznikaji prave na zaklade toho ze cast poli pod dalnici uz neni ZPF, ale stavebni parcela. Pokud tedy chce opravdu hospodarit, nebude pozadovat nahradu odpovidajici stavebni parcele, ale zemedelske pude. jinak tim vlastne popira sama sebe.
Nejde jen o pozemek jeji sestry, je tam i kus cesty ktery ma desitky vlastniku (nekolik z nich je dokonce cinych v politice), nekteri jsou jiz mrtvy, jini v zahranici. tzn. mrtvy vlastnik znamena uplne stop vystavbe, takovy pozemek tezko ziskaji behem nekolika let.
26.5.2010 12:44
rzr (neregistrovaný)
Dovolil bych si ještě jednu poznámku. Rozprodej pozemků vybraných pro směnu s p.Havránkovou nebyla blbost, to byl normální švindl a vše co následovalo potom je jen ukázka vyčůranosti, neschopnosti, neochoty a nadutosti pověřených úředníků. Dnes, když cena pozemků, stavebních prací a materiálu díky neschopnosti(a spol) státní správy vzrostla na několikanásobně, erár nemá na dálnici už ani ty peníze.
26.5.2010 14:13
Pistihez (neregistrovaný)
xpájo, změna vlastnictví proti vůli vlastníka je vyvlastění, ať dostane, co dostane.
Jinak mě štve, že se tady mluví o tom, jak stát tudle a támhle něco podělal. Proč nikdy nezazní, že úředník/politik ten a ten podělal to a to? I kdyby to byla komise, za které se obecně schvávají, tak ta má nějaké členy a pod něco se podepsala. Až na tom budou jména konkrétních idiotů a hovad z úřadů, tak to hned bude mít jiný rozměr.
27.5.2010 09:32
xpaja (neregistrovaný)
Nikdo z tech politiku nechce aby bylo zverejneno, ze za to muze. Jelikoz cela ceska politicka scena, developeri, velke stavebni firmy je jeden kamaradicek vedle druheho (bez ohledu na stranickou prislusnost), tak nelze predpokladat, ze by se tak nekdy stalo. Vsichni si kriji zada navzajem a proto se mohou u koryta neustale stridat, podle toho jak zrovna dopadnou volby.
Např. v dobe kdy se spekulavo s temi pozemky byl přednostou Okresního úřadu v Hradci Králové dnes již bývalý hejtman Pavel Bradík.
Ten ktery se pred poslednimi volbami tak vychloubal, tim ze konecne nalezl dohodu s Havrankovou.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme