Stavba Auparku komplikuje přístup k poště a nádraží, auta mají úplný zákaz

Zamenhofovou ulicí se k hlavní poště už nikdo nedostane. | foto: Tomáš Lupínek
Zamenhofovou ulicí se k hlavní poště už nikdo nedostane. | foto: Tomáš Lupínek

Stavba obchodního domu Aupark v Hradci Králové blokuje příjezd k budově vlakového nádraží a pobočce pošty. V tomto předvánočním čase, kdy lidé ve zvýšené míře využívají služeb České pošty pro odesílání a přebírání balíků, jde o nepříjemnou komplikaci. Lidé musí zásilky nosit stovky metrů pěšky, nebo riskovat pokutu porušením zákazu vjezdu. Zavřená je i zkratka pro pěší a cyklisty v Zamenhofově ulici. Chodci namísto ujití pár desítek metrů musí složitě obcházet celé staveniště.

Nové nákupní centrum Aupark u hlavní vlakové stanice v Hradci Králové ještě nemá ani položený základní kámen, přitom již po několikáté vzbuzuje emoce. Po řidičích, kterým chybí zrušené parkoviště, se staveniště nelíbí i lidem, kteří dochází do okolí hlavního nádraží.

Stezka je zrušená. Bez náhrady

Chodník a stezku pro cyklisty v Zamenhofově ulici, která měřila zhruba 200 metrů, dělníci rozkopali a oplotili. Kdo chce projít k nádraží ve směru od Kuklen, musí jít téměř půlkilometrovou oklikou.

Největší problémy kvůli tomu mají starší lidé a ti, kteří na poštu nosí velké či těžké zásilky. „Chodím na nádraží z Kuklen každý den. Kvůli té stavbě mi cesta zabere dvakrát tolik času,“ stěžuje si třiapadesátiletá Marcela Šrámková.

Podle tiskové mluvčí developerské společnosti HB Reavis Magdalény Drsové není jiná možnost, jak situaci řešit. „Zamenhofova ulice je v současné době uzavřena z důvodu probíhajích bouracích a stavebních prací. Na staveništi se pohybují těžké pracovní stroje, takže průchod pro pěší ani pro cyklisty není z bezpečnostních důvodů možný,“ řekla.

Pošta pro zákazníky vyhradila parkoviště. Za zákazem vjezdu

Společně s chodci, kterým se o několik set metrů prodloužila cesta k hlavnímu nádraží, jsou ze situace rozmrzelí i zákazníci místní pošty. „Právě jsem byl poslat balík plný knih. Jelikož se k poště nedá zajet, tahal jsem se s tím až od Černigova,“ řekl dvaadvacetiletý Radim Blažek. „My jsme pro zákazníky uvolnili naše vlastní parkoviště, aby byla obslužnost pobočky pro naše zákazníky co nejlepší,“ řekl tiskový mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Dobrý úmysl pošty má ale vadu na kráse. Aby zákazník na vyhrazené parkoviště mohl zajet, musí porušit hned několik zákazů vjezdu. První značka zabraňující vjezd je umístěna hned za křižovatkou U Koruny, o několik metrů dále stojí zákaz odbočení doleva a v provizorně zbudovaném průjezdu do Zamenhofovy ulice je další značka zakazující vjezd.

K budově pošty může pouze dopravní obsluha. A tou zákazník pobočky podle zákona není. Provizorní parkoviště pro návštěvníky navíc pojme jen několik vozů. Lidé jej ale využívají i přes riziko, že jim bude udělena pokuta. „Co mám dělat. Jen doufám, že někoho nenapadne tady rozdávat botičky,“ řekl jeden z řidičů, který si nepřál být jmenován.

Zda projekt obchodního centra počítá s obnovením zrušené stezky, neví ani tisková mluvčí developera Auparku. Lidem tak nezbývá, než zatnout zuby a se situací se smířit.

Předpokládané dokončení stavby obchodního domu je totiž naplánované až na druhou polovinu roku 2016. Do té doby bude nejbližší možnost zaparkovat před nádražím v Haškově a Sladkovského ulici.

obrazek Stezka pro pěší a cyklisty je zrušená. Lidé musí obcházet celé staveniště. | foto: Tomáš Lupínek
obrazek Chodník i přízemní budovy v Zamenhofově ulici jsou minulostí. | foto: Tomáš Lupínek
obrazek Příjezd k provizornímu parkovišti u pošty. | foto: Tomáš Lupínek
obrazek Pošta vyhradila pro zákazníky parkoviště. Stojí ale za zákazem vjezdu. | foto: Tomáš Lupínek
obrazek Rozblácená přístupová cesta k hlavní poště. | foto: Tomáš Lupínek
obrazek Stavba obchodního centra Aupark. | foto: Tomáš Lupínek
obrazek Staveniště budoucího obchodního centra. | foto: Tomáš Lupínek

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
16.12.2014 10:36
František Pluhař (neregistrovaný)
emoce a opět emoce
Pro Hradec Králové je typické, že pokud někde kopnou do země, tak se najdou lidé, kteří buď sepisují petice a nebo pořád nadávají. Pokud se nepletu, tak u všech zákazů vjezdů je vždy dodatková tabulka "Mimo dopravní obsluhy". Tudíž vjezd k poště je!!!!Pokud chce někdo z Kuklen k hlavnímu nádraží, tak mu nic nebrání v tom, aby se svezl linkou č.3, která jede na nádraží.A k nočním pracím? Když nepracují tak si stěžujeme, že to trvá dlouho a když pracují, tak si opět stěžujeme. Tady v HK se nikdo nikomu nezavděčí.
16.12.2014 15:28
Tomáš Lupínek (neregistrovaný)
Dodatková tabulka "mimo dopravní obsluhy" povoluje vjezd pouze lidem, jejichž firma má v místě sídlo, kteří za značkou bydlí, nebo vozidlům IZS. Zákazníci pošty nejsou, jak ostatně v článku stojí, oprávněni ke vjezdu do zmíněného zákazu. Policie tedy má právo je pokutovat.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme