U Hořic se začne stavět dálnice. Za jak dlouho se po ní svezou řidiči z Hradce do Jičína?

U Hořic by se mohlo začít stavět.
U Hořic by se mohlo začít stavět.

V minulých letech se hodně mluvilo a psalo o dostavbách úseků dálnice D11. V současné době se však schyluje k další zásadní stavbě, jež zrychlí cestování na východě Čech. Silničáři vybírají firmu, která postaví dálnici D35 u Hořic. Na Jičínsku začíná její stavba, poslední úsek hlavního tahu na Liberec začne růst do šesti let. Infomaci přináší server iDNES.cz.

Už v listopadu najely bagry na pole mezi Sadovou a Hořicemi na Jičínsku, kde letos začne stavba prvního úseku D35 v Královéhradeckém kraji. Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) vybírá zhotovitele, který 10,5kilometrovou část dálnice z Hořic do Sadové za odhadovaných 3,5 miliardy korun bez daně postaví. „Lhůta pro podání nabídek je 22. února, ale je možné, že se kvůli dotazům uchazečů bude posouvat. Následovat bude hodnocení a podpis smlouvy. Samotná stavba by mohla začít ve druhém pololetí roku,“ sdělil mluvčí ŘSD Jan Studecký.

V trase budoucí dálnice už od listopadu pracují archeologové. Na místě mají být přibližně rok, což ale nebrání, aby se na již probádaných částech dálnice pracovalo.

První úsek královéhradecké části D35 má být hotov v roce 2025. Kromě 10,5 kilometru dálnice stavbaři vybudují také 3,8 kilometru přeložek, téměř 5 kilometrů protihlukových stěn a 14 mostů.
    
Zatím není jasné, kdy se na první úsek podívají řidiči. Zřejmě se bude čekat na dokončení navazující části ze Sadové do Plotišť k dálniční křižovatce D35–D11. Také ta se má soutěžit už letos. Se zahájením její stavby o délce 7,5 kilometru se však počítá až v příštím roce s dokončením v roce 2026.
    
V závěru stavby se mají rozjet práce také na sousedním úseku, který dnes vzbuzuje údiv řidičů – na propojení dálniční křižovatky s krajským městem. Čtyřpruh od D11 dnes končí po 400 metrech, aby se za dalších 800 metrů napojil na čtyřproudou okružní křižovatku v Plotištích.

Propojení se nepodařilo vybudovat dříve kvůli napojení hradecké čtvrti Svobodné Dvory. Tamní Spojovací ulice na čtyřpruh ústit nemůže. Bude tak potřeba nejprve postavit přeložku k silnici I/11.

Zhruba o rok později by se mohli řidiči projet po dálnici z Hradce Králové až k Jičínu. Třetí úsek D35 z Hořic do Úlibic by se podle plánů ŘSD měl otevřít v roce 2027.

Třetí část dálnice kousek před Jičínem bude dlouhá 16,3 kilometru a silničáři na ni letos chtějí získat stavební povolení. V závěru roku by se mohl vybírat i zhotovitel.

Se stavbou se počítá od roku 2024 do roku 2027. Je pravděpodobné, že ŘSD se pokusí zprovoznit alespoň provizorní sjezd u Úlibic, aby dálnice mezi Hradcem a Jičínem mohla sloužit dříve, než se dokončí obchvat Úlibic. Reálně by se tak do Jičína mohlo po D35 jezdit dříve než po D11 do Trutnova, která má být v provozu v roce 2028.
    
„Výstavba dálnice D35, která v Královéhradeckém kraji umožní dálniční spojení mezi Hradcem Králové a Jičínem, a uleví tak přetížené silnici I/35, je pro nás zásadní,“ vyzdvihl už dříve důležitost nové dálnice hradecký hejtman Martin Červíček.

Dálnice z Hradce na Liberec

D35 Sadová – Plotiště délka: 7,5 km - stavba: 2024–2026
D35 Hořice – Sadová délka: 10,5 km - stavba: 2023–2025
D35 Úlibice – Hořice délka: 16,3 km - stavba: 2024–2027
D35 Úlibice – obchvat délka: 1,6 km - stavba: 2025–2028
I/35 Ohrazenice – Úlibice délka: 32,5 km - stavba: 2029–2031

 

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme