Změny ve spojích i tarifech – nový jízdní řád regionálního systému IREDO začne platit v neděli

Vlaky budou od neděle jezdit podle nového jízdního řádu
Vlaky budou od neděle jezdit podle nového jízdního řádu

Již tuto neděli začnou jezdit vlaky a autobusy v integorvaném systému IREDO podle nového jízdního řádu. Nemění se ale pouze časy příjezdů a odjezdů spojů. K dispozici budou také nové varianty trasových jízdenek.

Cestujících z Hradce Králové se nejvíce dotkne změna v jízdním řádu vlaků mezi Hradcem a Pardubicemi a nový autobusový spoj do Semil. Objem přepravy v rámci systému zůstane stejný jako v loňském roce.

Rozsáhlá aktualizace jízdních řádů čeká od neděle 14. prosince dopravce a cestující, kteří využívají linky regionálního dopravního systému IREDO. Změny se dotknou spojů ve všech bývalých okresech Královéhradeckého kraje. Zatímco vybrané málo vytížené spoje kraj zruší, ty s nedostatečným pokrytím budou posíleny. Celkový roční objem přepravy v rámci systému tak zůstane obdobný jako v uplynulém roce.

Nový vlakový spoj do Pardubic

Zejména pro žáky a studenty přibude na trase mezi Hradcem Králové a Pardubicemi nový vlakový spoj. „Spěšný vlak Sp 1783 bude ve dny školního vyučování odjíždět z hradeckého hlavního nádraží v 7:11. V opačném směru nově pojede v 8:06 vlak Sp 1844,“ řekl náměstek primátora Karel Janeček. U všech spojů na zmíněné trase budou také z důvodu výstavby druhé koleje mezi Stéblovou a Opatovicemi nad Labem o několik minut prodlouženy jízdní doby.

Zastávky MHD a IREDO se sloučí, přibude spoj do Semil

Spolu s železnicí se dotknou úpravy i autobusové dopravy. Pro hradecké obyvatele je nejzásadnější nový dopolední spoj  670685/4 do Semil s odjezdem v 9:25 z Hradce Králové. V Jičíně bude autobus v 10:23 a o deset minut později by měl přijíždět na semilské nádraží.

S novým jízdním řádem doznají změn i autobusové zastávky. „V místech, kde jsou samostatná stanoviště pro městskou hromadnou dopravu a linky integrovaného systému IREDO, dojde ke sloučení,“ řekla tisková mluvčí krajského úřadu Martina Götzová. Jízdní řády obou systémů tak budou vylepeny na společných vývěsnících a v čekárnách městské hromadné dopravy. „To se týká například zastávky Podzámčí ve směru na Vysokou nad Labem,“ dodala Götzová.

Změny se dotknou i tarifů jízdného, přibudou traťové jízdenky

Novinkou v autobusech a vlacích integrovaného systému IREDO budou traťové jízdenky. „Nově se v nabídce objeví jednodenní síťové jízdenky pro čtyřčlenné skupiny v ceně čtyři sta korun,“ řekl Milan Friček z tiskového oddělení odboru kanceláře hejtmana. „Spektrum jednodenních síťových jízdenek se dále rozšíří o jízdenku pro dítě v ceně osmdesát korun, psa či jízdní kolo za třicet korun a spoluzavazadlo za deset korun,“ dodal Friček.

Dílčí změny zasáhnou i systém tarifních zón. Některé zastávky se přesunou do sousední zóny. Tři zóny budou zrušeny, naopak vznikne i několik nových. Tyto úpravy mají usnadnit cestování lidem, kteří doposud museli cestovat s tarifní výjimkou. Podle Frička se změny dotknou zhruba tří procent cestujících.

Všechny jízdní řády a jejich změny si můžete prohlédnout na webových stránkách kraje. Dostupné budou i na stránkách společnosti Oredo, která za celý systém zodpovídá.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme