Akce na Gočárově třídě a jízda MHD zadarmo. V pátek vrcholí týden bez aut ve městě

Týden bez aut v Hradci vrcholí v pátek.
Týden bez aut v Hradci vrcholí v pátek.

V Hradci Králové běží Evropský týden mobility, který prostřednictvím akcí, přednášek a dalších tematických událostí upozorňuje na neudržitelný nárůst individuální automobilové dopravy ve městě. Několikadenní program vyvrcholí v pátek 22. září akcí Den bez aut. Konat se bude v čase od 14 do 19 hodin na Gočárově třídě, která bude pro automobily v tomto čase částečně uzavřena. Po celý tento den bude navíc MHD v celém městě po předložení řidičského průkazu zdarma.

Program se bude konat na Gočárově třídě v úseku od náměstí Svobody až po Ulrichovo náměstí. „Během celého odpoledne budou na Gočárově třídě k dispozici jednotlivá stanoviště, na kterých návštěvníky čeká spousta novinek a informací. Bude si zde možné půjčit zdarma kolo, elektrokolo nebo koloběžku i vyzkoušet jiné alternativní způsoby dopravy. Připraveny jsou cyklistické závody a různé soutěže pro děti, jízda zručnosti, koncerty hudebníků ze ZUŠ Střezina či výtvarné aktivity pro malé i velké,“ popisuje náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Lukáš Řádek. K dispozici zde bude také stánek BESIPu, na kterém si bude možné nechat zkontrolovat a změřit zrak. Na stánku města dostanou návštěvníci mimo jiné informace o veřejné sbírce Kola pro Afriku, která budou putovat do Gambie. „Do páteční akce se zapojí i děti z našich mateřských škol, které nám už během dopoledne vyzdobí Gočárovu třídu svými výtvory,“ doplňuje náměstek Řádek.

Den bez aut podpoří také Hradecké služby se svým stanovištěm nebo Dopravní podnik města Hradce Králové. Ten si na páteční odpoledne připravil statickou ukázku vozů MHD, a to parciálního trolejbusu a elektrobusu. „Vozy MHD budou výjimečně zastavovat na dočasné autobusové zastávce, která bude pro tento den umístěna po obou stranách komunikace na náměstí Svobody,“ uvádí náměstek primátorky pro oblast dopravy Miroslav Hloušek. Po celý den bude ve městě možné využít MHD zdarma. Stačí pouze při nástupu do vozidla MHD předložit řidiči vlastní řidičský průkaz.

Sdílená kola v pátek můžete využít déle

Společnost Nextbike si při příležitosti konání Dne bez aut připravila pro uživatele speciální kód „DNESBEZAUT“, díky kterému budete mít zdarma dalších 30 minut jízdy na mechanickém kole. Benefity se sčítají, a proto můžete zítra využít až 45 volných minut.

 

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme