Bílá věž bude ukrývat ostatky svatých i USB a DVD

Fotografie z poslední opravy vrcholu Bílé věže | Foto: MmHK
Fotografie z poslední opravy vrcholu Bílé věže | Foto: MmHK

Makovice z Bílé věže se v rámci náročné rekonstrukce snesla minulou středu ze své výšky k zemi a Hradečané se opět mohli podívat do jejích útrob. Co se skrývalo uvnitř, to odhalili pracovníci hradeckého muzea koncem minulého týdne. V několika kovových schránkách byly uloženy dokumenty, které ilustrují dobu i politickou náladu v okamžiku, kdy se schránka do věže ukládala. Nejstaršími památkami v útrobách věže jsou mince z doby Karla IV. i ostatky svatých. Naše generace těm budoucím zanechá dokumenty nejen v papírové podobě, ale i na USB a DVD.

Historické útržky o makovici z Bílé věže

Bílá věž na Velkém, dříve také Žižkově, náměstí pochází z let 1574 až 1580. Její makovice však byla poprvé sňata a otevřena 14. července 1839, kdy musely projít opravou poškozené šindele. „Uvnitř byla nalezena pouze zinková ohnutá deska z roku 1729 a několik menších mincí z doby panování císaře Karla IV. a drobné ostatky svatých,“ uvádí se v dokumentu z Muzea východních Čech.

Po tehdejší rekonstrukci se do vrcholu Bílé věže kromě původních památek vložily další tiskoviny jako třeba rukopisy básní Václava Klimenta Klicpery a Josefa Chmely. Nechyběly plány města před zahájením stavby pevnosti, kopie plánů Bílé věže, rytina pohledu na Hradec v roce 1836 anebo jmenný seznam těch občanů města, kteří mohli vařit pivo. Zajímavostí je i přesný záznam o vyúčtování prací na Bílé věži. 

Další opravy Bílé věže se uskutečnily v letech 1878, 1900 a 1929, tehdy makovici výrazně poškodila červencová větrná smšť.

Z pozdějších let pak mimo oficiálně uložené dokumenty pochází také rukopisný vzkaz tehdejších klepířů těm budoucím. Jeho doslovné znění i s gramatickou hrubkou zní: „Až to budete číst tak my budeme prdět do hlýny.“ Klempíři připojili i své podpisy a dataci „na všechny svatý 1935“.

Co si o současné době přečtou naši potomci

A jaký vzkaz zanechá budoucím generacím ta současná? „My jsme se rozhodli z naší doby vložit současná média, USB kartu či DVD, samozřejmě údaje o naší době současně vložíme i v papírové podobě,“ vyjmenovala ředitelka Muzea východních Čech Naďa Machková Prajzová.

Dokumenty a historické památky z otevřených pouzder si zájemci mohou prohlédnout v Muzeu východních Čech v Hradci Králové od středy 23. dubna 2014. K vidění budou pouze pár dnů, poté postupně všechny předměty projdou odborným zásahem, revizí a opětovnou evidencí.

obrazek Vzkaz klempířů z roku 1935 těm současným | Foto: MmHK
obrazek Pochoděň s projevem prezidenta | Foto: MmHK
obrazek Večerní české slovo z 26.11.1935 | Foto: MmHK
obrazek Telegram s poděkováním od arcibiskupa Kašpara starostovi Pilnáčkovi, 26.11.1935 | Foto: MmHK
obrazek Ukázka uniforem jako součást vzkazu budoucím generacím | Foto: MmHK
obrazek Historické dokumenty vždy hovoří o životě v Hradci | Foto: MmHK
obrazek Obrázky dobové módy a dopisní známky | Foto: MmHK
obrazek Dobové mince | Foto: MmHK
obrazek Historická mapa Hradce Králové | Foto: MVČ
obrazek Báň z Bílé věže sňali minulou středu | Foto: Jiří Gangur
obrazek Právě v ní se ukrývají historické dokumenty | Foto: Jiří Gangur
obrazek Otevřené schrány z Bílé věže | Foto: MmHK

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
14.5.2014 23:36
Šimková-Lahodová Věra (neregistrovaný)
schránky Bílé věže
Dobrý den,mnoho let čekám zda se dožiji opravy věže a otevření schránek.Tatínek vyprávěl,jak v roce 1936 opravovali Bílou věž /Firma Škaloud H.K./Mám fografii s lešením ze 7 listopadu 1936,kde otec stavěl lešení.Říkal,že do schránek dávali svoje fotografie a podpisy.Velmi by mě zajímalo,jestli to tam opravdu bylo? Článek hodnotím velmi kladně.Děkuji Šimková Trutnov
19.5.2014 01:07
Lukyn (neregistrovaný)
RE: schránky Bílé věže
Veškerý obsah je k vidění v Hradeckém muzeu :)

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme