Budoucí úsek dálnice D35 z Plotišť už má stavební povolení

Trasa budoucí dálnice D35.
Trasa budoucí dálnice D35.

Úsek dálnice D35 z hradecké místní části Plotiště nad Labem do Sadové získal stavební povolení. Stavět by se mělo začít už příští rok, auta by se po úseku měla poprvé projet v roce 2027. O udělení stavebního povolení informovalo Ministerstvo dopravy na své úřední desce, vyhláška je zveřejněná například i na úřední desce obce Sadová. „Předmětem stavebního povolení je stavba dopravní infrastruktury. Jedná se o novostavbu dálnice D35 v úseku Sadová - Plotiště, který je součástí připravovaného dálničního tahu D35 v trase Hradec Králové - Jičín,“ uvádí se ve stavebním povolení. Informaci přináší Hradecký deník.

Trasa budoucí D35 v úseku Sadová-Plotiště prochází územím památkové zóny Bojiště bitvy u Hradce Králové, dají se tedy očekávat četné archeologické nálezy. Ze stavebního povolení vyplývá, že projektantem stavby je Konsorcium AFSA. Zahájení stavby se předpokládá v roce 2024, dokončení v roce 2027. Předpokládané náklady jsou 2,1 miliard korun bez DPH, investorem je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Čtyřpruhová D35 nahradí kapacitně nevyhovující dvoupruhovou silnici I/35 mezi Sadovou a Hradcem Králové. Jedná se o úsek častých dopravních nehod.

Silnice I/35 je podle ŘSD silnicí s mezinárodním významem a s vysokým podílem nákladní dopravy, prochází ale skrz řadu obcí. „Potřebnost a naléhavost stavby dálnice D35 vyplývá z dopravní funkce a dopravního zatížení stávající silnice I/35 v úseku Úlibice–Hradec Králové, která je v současné době již na hranici únosnosti, resp. za hranicí kapacity, dále z bezpečnosti silničního provozu a vlivů provozu na obyvatelstvo a životní prostředí,“ zdůvodňují potřebu stavby v infoletáku silničáři.

Archeologický výzkum na trase budoucí dálnice D35 v úseku z Hradce Králové do Sadové měl začít již v září. Trasa prochází územím památkové zóny Bojiště bitvy u Hradce Králové, dají se tedy očekávat četné nálezy. Záchranný archeologický výzkum potrvá podle mluvčí ŘSD Petry Drkulové jeden rok.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme