CIAF udělá rozruch na letišti i v dopravě

autor: CIAF
autor: CIAF

CIAF se kvapem přiblížil a v sobotu v 11 hodin ho doslova odstartují piloti Armády České republiky, nedělní program začíná taktéž v 11 hodin, po oba dny trvá přehlídka do 17. hodiny. Nabízíme několik praktických rad, třeba - jak se dopravit na přehlídku na královéhradeckém letišti.
 

Příjezd autem

Příznivci létání a leteckých strojů, kteří na přehlídku vyrazí osobním automobilem, musí počítat s jistými omezeními. Organizátoři se ale i letos snaží zajistit dostatek parkovacích ploch. „Pro návštěvníky, kteří se rozhodnou přijet na CIAF 2012 autem, bude připraveno parkoviště přímo v areálu letiště,“ ubezpečuje organizátor Jaroslav Suk, že parkovacích ploch bude dostatek.

Jsou nachystány dvě parkovací plochy a dvě příjezdové cesty. První cesta vede od Předměřic nad Labem, druhá od Hradce Králové. S uzavírkou je třeba počítat na úseku silnice Jana Černého po křižovatku s ulicí Spořilovskou. Tato komunikace bude vyhrazena pouze pro vozy MHD, zásobování CIAFu, VIP hosty a především pro záchranáře. Mapku s podrobnými informacemi k osobní dopravě najdete zde.

Doprava autobusem MHD
Po celou dobu trvání letecké šou zajišťuje zdejší dopravní podnik kyvadlovou dopravu. Trasy zvláštních autobusů povedou z Terminálu hromadné dopravy, přes hlavní nádraží až na letiště. Od terminálu budou označené vozy MHD jezdit od 8 hodin do 13 hodin v pravidelných čtvrthodinových intervalech. Další trasa bude směřovat z Moravského předměstí ze zastávky Podzámčí na zastávku Letiště. První autobus odjíždí taktéž v osm ráno a poslední ve 13 hodin a 5 minut. Přesný časový harmonogramu bude vyvěšen na zastávkách. Jízdné mimořádnou dopravou bude stát 40 korun, ale jízdenka platí i pro zpáteční cestu. Pro děti od 6 do 15 let pak platí zlevněné jízdné ve výši 20 korun.

Zpáteční trasy – z letiště na terminál a z letiště na Moravské předměstí – budou v permanenci od jedné do půl šesté večerní po oba dny konání letecké šou. Autobusy budou vyjíždět vždy v celou a v půl, stanovené časy však pracovníci MHD podle potřeb doplní o další spoje. Mimořádné jízdní řády najdete zde.

Vstupné a otevření areálu
Letošní vstupné fanoušky jistě potěší, zůstává totiž stejné jako v minulém roce. Dospělí zaplatí 300 korun, děti do 15 let a zdravotně hendikepovaní mají vstup zdarma. Letiště bude ve dnech letecké přehlídky přístupné do osmi ráno do pěti večer. Letecká přehlídka však startuje až úderem 11 hodiny dopolední.

Bezpečnost
Loňská návštěvnost se vyšplhala na číslovku kolem 50 tisíc lidí, v tak početném davu je už třeba dávat velký důraz na bezpečnost. Ani tentokrát ji organizátoři nezanedbávají. „Opět jsme navýšily počet zabezpečovací techniky. Požární technika a hasící žebříky budou k dispozici pro případ nutného zásahu,“ popsal Aleš Cabicar, jeden z hlavních organizátorů.

Cabicar upozorňuje také na to, že bezpečně budou odděleny letové a organizační prostory. „Letadla by měla startovat z Hradce Králové, ale v případě nečekaných událostí jsou letiště v Pardubicích a Náměšti připravena letouny ze zdejší šou přijmout,“ doplnil ještě Cabicar.

obrazek autor: CIAF
obrazek autor: CIAF

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme