Cyklisté budou mít v centru města víc prostoru

Nová opatření pro lepší integraci cyklistů do městské dopravy provádějí v těchto dnech pracovníci Technických služeb města Hradce Králové na třídě ČSA v centru města. Jedná se o vyhrazené jízdní pruhy pro cyklisty, které by podle návrhu měly být vyznačeny po obou stranách této komunikace. Obdobné řešení bylo již dříve použito v malšovické ulici Na Drahách. Informovala o tom tisková mluvčí magistrátu Magdalena Vlčková.

Kromě nových cyklistických pruhů bude před světelnou křižovatkou Divišova – ČSA v řadicích pruzích vyznačen vyhrazený prostor pro cyklisty. "Tato značení se v Hradci Králové zatím nevyskytují, ale velmi dobře se již osvědčila v jiných městech," uvedla Vlčková. První práce na značení začaly již o uplynulém víkendu, dokončeny by měly být v celé délce do konce prázdnin. Pro cyklisty by nově mělo být více informací i na webu magistrátu. "Právě tam naleznou vyznavači cyklodopravy a cykloturistiky více informacím nejen ke stávajícím podmínkám pro cyklisty, ale i k přípravě nových opatření a staveb a k záměrům do budoucna," dodala Vlčková.
V Hradci Králové používá kolo k dopravě zhruba 10 tisíc obyvatel města a podle statistiky a průzkumů denně ujedou tito cyklisté celkem 60 tisíc km, přičemž průměrná délka tras se pohybuje kolem 3 km. Průzkum ukázal, že značný počet hradeckých cyklistů by uvítal budování dalších cyklostezek v rámci města.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
30.8.2011 21:01
Libor  (Nováček)
Cyklostezky
Budování cyklostezek je určitě přínosem nejem pro cyklisty, ale také pro řidiče a chodce. Ovšem nebylo by na škodu, kdyby proslulá hradecká Městská policie konečně začala kontrolovat jejich správné používání. Jízda cyklistů v protisměru či po chodnících a silnicích v místech, kde je vedle komunikace cyklistická stezka by mělo být automaticky považováno jako přestupek. Stejně jako motorista či chodec nemá na cyklostezce co dělat. Nebo mám například, pokud pojedu autem či na motocyklu objet motajícího se cyklistu na silnici cyklistickou stezkou? Nebo k čemu teda jsou stezky, pokud je cyklisté nevyužívájí?
2.9.2011 20:54
Pavel02  (Nováček)
RE: Cyklostezky
Jo, pravda. Ještě bych dodal, že ať se z toho všichni řidič aut a hlavně autobusů mhd pos*erem, hlavně že mají pumpičkáři vyhrazené pruhy už i na tak úzkých silnicích. Tomu, kdo to vymyslel, bych za to dal pětikorunu... Fakt nápad hodný génia, ale hlavně že se to osvědčilo...sice nevím komu, snad jen paní Vlčkové.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme