Dálnice až do Hradce je zatím v nedohlednu

Spory okolo pozemků před Hradcem Králové pokračují. Stát není schopen nalézt společnou řeč ohledně podmínek, za jakých by získal pozemky od farmářky Ludmily Havránkové. Ta své pozemky státu přenechá pouze v případě, že jí stát poskytne jiná srovnatelná pole, na kterých by mohla farmařit.
Jak již dříve uvedla MF Dnes, pozemky v Plačicích kudy vede trasa plánované dálnice D11 se státu stále nedaří získat. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které výstavbu dálnice organizuje, proto osočuje jejich majitele ze zpoždění stavby. Podle generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic Petra Laušmana je konkrétním problémem získání pěti pozemků paní Havránkové, případně jejich příbuzných, a dalších dvou pozemků jiných vlastníků. Havránková se ale brání, že se chce se státem dohodnout. Její právní zástupce řekl, že pozemky již několik let státu nabízí. Nechce za ně však peníze, ale jiné stejně kvalitní a scelené pole. ŘSD proto předložilo návrhy, v kterých si již farmářka našla asi třicet kilometrů vzdálené vyhovující pozemky, ale navrhované ceny se podle ní pohybují mimo realitu a v současné době tak probíhá diskuze ohledně ocenění.
Paní Havránková garantuje, že pokud se dohodne s ŘSD na směně a pozemkový fond kladně vyhodnotí, že vše splňuje zákonem dané podmínky, je schopna zajistit znovunabytí pozemků rozdělených mezi další lidi. Před časem totiž farmářka ve svízelné situaci rozprodala část své půdy mezi ekologické aktivisty. Tímto krokem již stát ve vyvlastňovacím procesu nečelil pouze jednomu majiteli, ale přibližně jedenasedmdesáti. Pokud k dohodě nedojde, rozhodne vláda.
Než se problém vyřeší, bude D11 zatím končit v poli. Pro osobní automobily bude provizorní sjezd u Sedlic. To se však  nelíbí hygienikům, protože dochází k překročení limitů hluku v obci v tranzitní obci Libišany. Nákladní doprava bude sjíždět již v Novém Městě u Chlumce na Cidlinou, kde se napojí na starou hradeckou silnici na Prahu. Zprovoznění dálnice až do Sedlic je plánováno na 19. nebo 21. prosince.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
1.12.2006 17:41
Honza z HK3 (neregistrovaný)
D11
Doufam,ze se pozemky podari vykoupit co nejdrive...

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme