Dálnice D11 byla slavnostně otevřena

Dnes bylo slavnostně otevřeno nových 42 km dálnice D11 mezi Prahou a Hradcem Králové. Téměř v celé délce tak nahradí stávající starou hradeckou silnici 1/11 na Prahu, která si díky množství smrtelných dopravních nehod vysloužila přezdívku silnice smrti.

Politici a silničáři slavnostně přestřihli pásku již v úterý odpoledne. Řidiči se ovšem po novém úseku od Poděbrad svezou až ve středu po půl sedmé večer. Jak píše MF Dnes, více než den bude silničářům trvat odstranění vodicích panelů a provizorního značení z části dálnice mezi Dobšicemi a Chýští, která je v provozu od loňska a sloužila i jako obchvat Chlumce nad Cidlinou. "Jednotlivé úseky se budou otevírat ve středu," uvedl ředitel pražského závodu Ředitelství silnic a dálnic Alois Lichnovský. Celý nový úsek dálnice přišel na 15 miliard korun a cesta z Hradce Králové do Prahy se díky němu zkrátí přibližně o půl hodiny.
Celé slavnostní otevření poněkud ruší skutečnost, že dálnice nekončí až v Hradce Králové, ale pět kilometrů před ním v poli.  Zde u obce Sedlice je provizorní sjezd. Způsobeno je to hlavně nedořešenými spory s majiteli pozemků těsně před krajským městem. Konkrétně se jedná o pole farmářky Ludmily Havránkové, která se v současné době snaží se státem dohodnou na směně pozemků za jiná, stejně kvalitní a scelená pole. Na toto dočasné řešení doplatí  řidiči, kteří se budou posledních pět kilometrů před Hradcem šinout v kolonách skrze vesnice. Provizorní stav dělá starosti hlavně obyvatelům dvou obcí, přes které se doprava z dálnice povalí. První je Nové Město. Zde bude sjíždět veškerá kamionová doprava na starou hradeckou silnici. Kamiony tak nebudou moci využívat posledních 16 km nové dálnice. Druhou postiženou obcí jsou Libišany, kterými bude projíždět drtivá většina osobní dopravy využívající sjezd u Sedlic. Odhady hovoří, že tato situace bude trvat ještě přibližně dalších tři až pět let. MF Dnes píše, až si silničáři a Havránková ujasní, co a za co budou měnit, posoudí transakci pozemkový fond. Pokud ten bude mít o obchodě pochybnosti, rozhodne vláda. "V případě, že vláda rozhodne počátkem příštího roku, začneme se stavbou ještě v roce 2007. Proč se to celé tak táhne? Máme takovou legislativu," vysvětluje průtahy šéf Ředitelství silnic a dálnic Laušman.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
7.1.2007 23:23
Honza z HK3 (neregistrovaný)
D11 az do Hradce?!
Doufam,ze pani Havrankova bude akceptovat nabidku od statu a podari se dalnici dotahnout az ke kruhaci do Kuklen (ne-li dale) a ulevi se tak obyvatelum Placic a Libisan...
Ma nekdo nove zpravy,jak probiha jednani ohl.pozemku u Hradce a dostavby D11?
Diky vsem!

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme