Dálnice D11 z Hradce do Smiřic se má začít stavět do dvou let

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Přes dvě stovky dopravních staveb v hodnotě 230 miliard korun plánuje Ministerstvo dopravy zahájit do konce roku 2016. Mezi nimi počítá také se dvěma velmi důležitými projekty, které by výrazně ulehčily dopravě v Hradci Králové a jeho širokém okolí. A to se stavbou dálnice D11 v úseku mezi Hradcem Králové a Smiřicemi, v ambiciózních plánech ministerstva je rovněž zanesena rychlostní silnice R35 v úsecích Opatovice nad Labem – Časy a Časy – Ostrov.

Úsek dálnice z Hradce do Smiřic bude stát přes 9 miliard korun

Úsek dálnice D11 z Hradce Králové do Smiřic, který by se podle ministerských plánů měl začít do dvou let stavět, bude měřit 15,2 kilometrů. Stát by měl v celkovém součtu 9,5 miliardy korun.

Plán předložil ministr dopravy Antonín Prachař vládě na začátku měsíce října. Stavba je rozdělena do dvou úseků: Z Hradce Králové do Předměřic nad Labem a poté dále do Smiřic. Ministerstvo na trase počítá s celkem 11 dálničními mosty, 9 nadjezdy a také protihlukovými stěnami. Stavba odlehčí zejména přetížené silnici I/11, která vede z Hradce do Chlumce nad Cidlinou a také silnici I/33 spojující Hradec, Jaroměř a Náchod.

S termínem zahájení toužebně očekávané stavby ale příliš nepočítá starosta Smiřic Luboš Tuzar: „Na městě jsem už 12 let a už z mnoha úst jsem slyšel nejrůznější termíny, ale zatím žádný z nich se nenaplnil. Teď se mi ale chce věřit, že se to konečně pohne. Přesto si nejsem jistý, zda se podaří dodržet časový horizont a do roka zahájit stavbu z Hradce do Smiřic,“ vyjádřil se starosta Tuzar pro MF Dnes.

Dostavba D11 i R35 je pro dopravu v Hradci a jeho okolí klíčová

Dálnice D11, která vede z Prahy směrem na Hradec Králové, by v budoucnu měla dál pokračovat na Jaroměř a Trutnov a poté do Polska. Dálnice je pro východočeskou metropoli v tuto chvíli aktuální hlavně kvůli dokončení necelých 2,5 kilometrů od Osiček k Hradci. Na úseku se po několikaleté pomlce začalo pracovat na konci letošního července, dokončen by měl být do tří let. Více informací se dočtete například v tomto článku.

V plánech Ministerstva dopravy na příští rok je rovněž rychlostní silnice R35 a to v úseku Opatovice nad Labem Časy a Časy – Ostrov. Oba úseky, které dohromady měří 26,1 kilometrů budou stát přes 12 miliard korun. Jak dálnice D11, tak rychlostní silnice R35 jsou pro dopravu v krajském městě a jeho okolí klíčové. „Obě tyto stavby mají pro krajské město velký význam,“ nechal se slyšet královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme