Dostavba D11 se pohne kupředu už v dubnu

Ilustrační foto | Zdroj:Pixmac
Ilustrační foto | Zdroj:Pixmac

Dálnici D11 chybí už jen dva a půl kilometru, které by ji dotáhly až k pomyslné bráně města Hradec Králové. 

Podle vyjádření vedení Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) by se na jejich dokončení mohlo začít pracovat už za dva týdny. V polovině dubna tak pravděpodobně vyjedou pracovní stroje a silničáři dotáhnou asfaltový koberec až k Hradci. 

Dostavbu dálnice ještě nedávno blokovala nevyjasněná situace ohledně pozemku farmářky Ludmily Havránkové a její sestry Jarmily Štrosové. Situace se sice od posledních informací nijak radikálně nezměnila, ale ŘSD oznámilo, že stavět začne už v dubnu. 

Harvánková s převodem pozemku, který je pod budoucí mimoúrovňovou křižovatkou, již souhlasila. Problém je však se souhlasem její sestry Jarmily Štrosové. Právník a současně syn Štrosové se k situaci odmítá vyjádřit. A není divu, stát – tedy ministertvo financí – odmítl darovací smlouvu akceptovat pro formální pochybení. Smlouva je nyní podle vedení ŘSD ve fázi různých variant řešení vzniklé situace, včetně možného vyvlastnění. 

O sporu jsme psali také v článku Na jaře se má dostavět dálnice D11 do Hradce, stane se tak?

ŘSD před nedávnem požádalo o stavební povolení, z něhož je prozatím zmíněný pozemek vyjmut. „Majetkoprávně máme k dispozici všechny pozemky kromě jediného. Na část je k dispozici stavební povolení v právní moci, na část jsme požádali a předpokládám, že stavební povolení dostaneme ještě na jaře tohoto roku,“ uvedl pro Český rozhlas Jiří Mayer, ředitel úseku výstavby ŘSD. 

Ředitelství silnic a dálnic ještě musí podepsat dodatek ke smlouvě s dodavatelem stavby. Po nové dálnici D11 by se řidiči v mohli do Hradec Králové vydat v roce 2015. Pokračování stavby D11 by mělo vést ještě do Jaroměře a dále pak až na Žacléř ke státní hranici s Polskem. To je ovšem hudba budoucnosti, stát zatím ještě nezačal řešit ani pozemkové záležitosti. 

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme