Hluk z dálnice u Plačic se bude měřit znovu

Na dálnici je nyní rušněji.
Na dálnici je nyní rušněji.

Na podzim se bude znovu měřit hluk z dálnice D11 v blízkosti místní části Plačice na západním okraji Hradce Králové. Radnice chce jednat s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) o doplnění protihlukových opatření, která by měla obyvatele této místní části chránit před hlukem z dálnice. Měření bude probíhat na dvou místech po dobu dvaceti dní.

Hlukový monitoring u Plačic město nechalo zpracovat již loni. „Jeho výsledky však ŘSD neposkytly dostatečné argumenty k tomu, aby zde vybudovalo protihlukové stěny. Dálnici ale využívá stále více řidičů, zvyšuje se logicky i hluk, který se z provozu na dálnici k Plačicím šíří. Je dobře, že máme u Hradce dálnici, ale nesmí to snížit kvalitu života místních. Necháme hlukovou zátěž změřit znovu, boj za protihluková opatření jen tak nevzdáme,“ říká primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová.

Hlukové měření provede na podzim společnost Akustické centrum, město za tuto službu zaplatí necelých 290 tisíc korun. „S občany Plačic jsme se shodli, že je potřeba provést na vybraných kritických místech dlouhodobý hlukový monitoring, který situaci popíše objektivně a během různých meteorologických podmínek. Měřit se tak bude dvacet dní na dvou místech, která se vyberou po konzultaci s komisí místní samosprávy,“ vysvětluje náměstek primátorky Adam Záruba, odpovědný za oblast územního plánování a životního prostředí.

Výsledky hlukového monitoringu, které budou využity pro jednání o vybudování protihlukových opatření u Plačic, bude mít město v závěru letošního roku.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme