Hradci chybí kvalitní dopravní hřiště

Hradec Králové uvažuje o vybudování nového dopravního hřiště. Na něm by se děti měly připravovat na nástrahy, které na ně mohou čekat v dopravním provozu. Současné hřiště u malšovického stadionu je jedno z nejstarších v republice a už dlouho nevyhovuje.

Podmínky v dopravě se za desítky let dramaticky změnily, hřiště ale bez větších úprav přetrvává už 40 let. Nejen hradecké děti se na něm přitom učí, jak se bezpečně chovat na silnici i na chodníku. Pravidla, která si zde osvojí, jim mohou v praxi zachránit život. „Hřiště vzniklo v době, kdy nebyla doprava ve městě tak zatížená. Provoz ale dramaticky narůstá a na hřišti chybí nové prvky,“ popsal stav Mladé frontě Dnes vedoucí oddělení prevence z hradecké Městské policie Ivan Dubec.
Právě hradečtí strážníci ve spolupráci s Český červeným křížem učí děti ze základních škol, jak se na silnici chovat a co dělat v případě, že se stane nehoda. Podobný společný projekt je v republice ojedinělý a nejedno město ho Hradci závidí.
Dopravnímu hřišti ale dnes chybí řada nových prvků, jako například zastávky MHD, ostrůvky nebo i tak samozřejmá věc, jakou jsou semafory. „Děti se učí velmi rychle, ale mnohé nebezpečné dopravní situace můžeme za současného stavu dopravního hřiště vysvětlovat pouze teoreticky, praxe chybí,“ řekl MF Dnes Dubec.
Dětí, které každoročně absolvují dopravní výchovu a základy první pomoci, stále přibývá. V roce 2008 jich bylo 900, loni to už bylo téměř 1 400 dětí. „Máme velice omezené možnosti. Praktické výuce na hřišti předchází teorie, kterou strážníci přednášejí přímo na školách. Kvůli chybějícímu zázemí se ale děti na hřiště dostanou třeba až za půl roku. Proto je musíme teorii učit znovu a pak mají velmi málo času si vše vyzkoušet v praxi,“ dodal Mladé frontě Dnes Ivan Dubec s tím, že dopravní hřiště je pro školní třídy malé a chybí i zázemí, šatny na převlečení a uložení věcí nebo odpovídající toalety.
Přesto se zdá, že se dětem blýská na lepší časy. Město uvažuje o novém hřišti. „Pokud do konce letošního roku zvládneme všechny administrativní záležitosti, stavba by mohla začít příští rok na jaře,“ nastínila postup radní Naďa Štěrbová. Času opravdu není mnoho. Chystaná rekonstrukce všesportovního stadionu totiž s další existencí současného dopravního hřiště už nepočítá. „Pokud v nejbližší době začne plánovaná rekonstrukce malšovického stadionu, s dopravní výukou v Hradci se na pár let budeme muset rozloučit. Rekonstrukce totiž s opravou stávajícího hřiště nepočítá a to nynější zanikne,“ vysvětlil MF Dnes Dubec.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme