Hradec brázdí další nové trolejbusy

Šestice novotou vonících nízkopodlažních trolejbusů jezdí ode dneška v královéhradecké městské hromadné dopravě. Dodávka šesti trolejbusů typu ŠKODA 30Tr – SOR je další etapou obměny vozového parku uskutečněné s podporou evropských peněz. Je to další rozšíření vozového parku hradecké MHD. Jedenáct stejných trolejbusů v kloubovém provedení už město pořídilo letos v dubnu.

„Po ukončení úspěšného zkušebního provozu bylo k ostrému spuštění vozů ještě potřeba souhlasné stanovisko drážního úřadu. Trolejbusy patří totiž do kategorie drážních vozidel,“ vysvětluje ředitel Dopravního podniku města Hradce Králové Miloslav Kulich a připomíná, že letošní dodávka nových typů trolejbusů nejen zásadním způsobem zlepšuje kvalitu královéhradecké MHD především pro osoby se zdravotním a pohybovým postižením. Podle Kulicha je ale poměrně významný také další přínos - úsporný provoz. „Ze zkušeností z provozu nových typů kloubových trolejbusů už víme, že náklady na jejich provoz jsou nižší než u předchozích, navíc jsme ušetřili na údržbě vozů od dubna už téměř jeden milion korun na náhradních dílech. Nové vozy jsou lehčí, a tím pádem úspornější, jízdu doprovází nižší vnější i vnitřní hlučnost,“ přiblížil ředitel.

Na první pohled se nové trolejbusy liší od starších typů počtem dveří. Stejně jako nové kloubové vozy, mají i krátké verze jedny dveře navíc, tedy čtvery. Nabídnou tak spolu se systémem otevírání dveří samotnými cestujícími lepší podmínky pro nástup a výstup a rychlejší odbavení. Nejvzdálenější dveře z pohledu řidiče mají zajištěn monitoring kamerou.

„Pro přívětivější cestování zejména nejmenších pasažérů se dopravní podnik rozhodl pokračovat v pojmenovávání nových vozů. Při volbě jmen jsme nemuseli chodit daleko a vybírali jsme z pohádkových postav, které jsou přímo svázané s Hradcem,“ říká vedoucí marketingu dopravního podniku František Meduna. Inspirací totiž byly postavičky z knížky Augustinovy pohádky královéhradecké spisovatelky a ilustrátorky Marty Pohnerové. Cestovat tak bude možné například s Lopuchovou vílou, vílou Pralinkou, Černou tečkou či se skřítky Buchtičkou, Sklepníkem a Dobříkem.
 

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme