Hradecká radnice vypíše nový tendr na stavbu terminálu

Radnice v Hradci Králové znovu vypíše tendr na stavbu nového autobusového nádraží v hodnotě asi půl miliardy korun. Požadavky výběrového řízení schválila rada města. Vypustila z nich přitom podmínku týkající se prověření firem Národním bezpečnostním úřadem, kvůli které minulý tendr zrušil antimonopolní úřad. Uvádí to v dnešním vydání pro Královéhradecký kraj MF Dnes.
Hradec Králové mohl proti verdiktu úřadu podat rozklad. Kvůli riziku velkého zdržení se ale radnice rozhodla pro úplně nový tendr. Kdyby se autobusový terminál nepodařilo dokončit do závěru roku 2007, přišlo by město o dotaci 62 milionů korun z fondů Evropské unie. V prvním tendru zvítězilo konsorcium firem v čele se společností ŽS Brno, které nabídlo cenu 437 milionů korun bez daně z přidané hodnoty. Proti výsledku se ale k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže odvolala společnost Skanska CZ, která skončila s nabízenou cenou 459 milionů korun na druhém místě.
Stavba nádraží, na něž obyvatelé a návštěvníci krajského města čekají desítky let, měla původně začít do konce roku 2005. Jedna z největších stavebních akcí posledních let zásadně změní tvář hlavního nádraží a okolí. První práce začnou na volných prostranstvích za areálem VČE směrem k úřadu práce. V těchto místech by měly vzniknout objekty autobusového nádraží a odbavovací prostory. Změní se také systém dopravy. Například městská hromadná doprava u vlakového nádraží bude jen zastavovat, konečné stanice budou u nového terminálu. Ten tak spojí městskou, regionální i dálkovou dopravu. Podle harmonogramu by vlastní nádraží mělo být v první etapě hotovo do konce roku 2006, navazující přestavba Riegrova náměstí by pak měla trvat ještě rok a půl.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme