Hradecké silnice už hlídají radary. Zatím ve zkušebním provozu

S novým systémem přibudou radary a kamery.
S novým systémem přibudou radary a kamery.

V Hradci Králové se začaly objevovat kamery a radary měřící nejvyšší povolenou rychlost. Krajské město se tak zařadí mezi místa, kde bude dodržování dopravních předpisů kontrolováno soustavně a ne jen namátkově. Jeden takový radar je třeba nedaleko základní školy v Malšově Lhotě. Podobných radarů je zatím po městě šest, další pak budou měřit úsekovou rychlost. Informaci přináší Český rozhlas Hradec Králové. „Po konzultaci s Dopravním inspektorátem Policie České republiky byla vybrána místa, kde často dochází k porušování dopravních předpisů. Dále byla určena také ta místa, kde město považuje měření rychlosti za žádoucí. Například v blízkosti základních a mateřských škol,“ vysvětluje mluvčí magistrátu Kateřina Rohlíčková.

Radary a kamery už jsou většinou na svých místech a měří. Pokuty řidičům ale zatím nehrozí, jde dosud pouze o testovací provoz.

A ani ten není ještě v plném rozsahu, říká Jiří Pastucha z investičního odboru magistrátu. „Po spuštění celkového systému bude následovat pětiměsíční testovací režim. Kdy se bude kontrolovat, zda nejen penalizační detektory, ale i ty pro řízení křižovatek, mají úspěšnost, která je předepsána smlouvou. A na základě toho se bude pouštět systém do ostrého provozu.“

A kde radary jsou?

Úseková měření rychlosti najdete na Koutníkově ulici, a to v obou směrech hned na dvou místech. Radarů, které změří okamžitou rychlost, pak bude šest. Konkrétně na Pouchovské, Úprkově, Lhotecké a Zborovské ulici, na Třídě SNP a na Pražské třídě. Hlídat průjezd na červenou budou kamery na dvou křižovatkách.

Podle Jiřího Pastuchy budou v provozu denně vždy jen některé radary. „Budou to vždy od každého druhu dvě zařízení. To znamená, okamžité měření rychlosti na dvou místech, od úsekového měření také dvě stanoviště a průjezd na červenou také dva směry.“

Řidiči ale nezjistí, jestli je daný radar v režimu stand-by nebo jestli od něj hrozí pokuta a budou si dávat pozor, věří město. Se spuštěním plného provozu včetně rozesílání pokut za rychlou jízdu počítají v Hradci Králové zhruba od dubna příštího roku.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme