Je Hradec bezbariérovým městem? Podívejte se na mapu

Hradec pracuje na bezbariérovosti | Ilustrační foto, zdroj: MorgueFile
Hradec pracuje na bezbariérovosti | Ilustrační foto, zdroj: MorgueFile

Po zveřejnění nové digitální podoby městských lesů přišlo město Hradec Králové s další mapou - ta má být pomocnou rukou hendikepovaným obyvatelům.

Nejen zdravotně postižení, ale i senioři, nevidomí, lidé s dočasným handicapem či maminky s kočárky mohou vnímat i pouhé úzké dveře jako nepřekonatelnou bariéru. Kde všude na takové překážky mohou lidé narazit ukazuje mapa tras mezi důležitými objekty ve městě. Mapa takových kritických, ale i bezbariérových míst, je k nalezení na webu města Hradec Králové a jejími autory jsou mimojiné i ti, kterých se týká nejvíce – spoluvytvářeli ji totiž vozíčkář a nevidomý.

Nový internetový projekt mapuje trasy, na kterých leží důležité objekty jako jsou úřady, školy či zdravotnická zařízení. „Díky mapování vozíčkáře Zdeňka Švarce a nevidomého Jarmila Moláčka se dostávají do rukou veřejnosti první trasy popsané z pohledu vozíčkáře i nevidomého. Objekty jsou podobně jako u barev semaforů rozděleny do tří kategorií,“ stručně popsala a vysvětlila Magdalena Vlčková, tisková mluvčí města Hradec Králové.

 

Jako na semaforu

Objekty přístupné i pro méně pohyblivé či hůře vidící obyvatele jsou v mapách vyznačeny zeleně. Částečně dostupná místa pak oranžově a špatnou dostupnost značí červená barva. „Po kliknutí na ikonu objektu, nebo na linii trasy se objeví „vyskakovací“ okno s podrobnými informacemi, u některých objektů nebo přechodů i s fotografií, charakterizující jeho přístupnost. V mapách jsou zaneseny již vybudované trasy svobodného pohybu vytvořené v průběhu několika posledních let,“ doplnila mluvčí města.

 

Kompletní informace získané v rámci mapování bariér v Hradci Králové naleznete v podobě interaktivní mapy zde

 

Mapování a usnadnění pohybu hendikovaným se plánuje i v dalších letech

V budoucnosti se počítá s mapováním dalších tras a královéhradeckých objektů. „Cílem je propojit důležité městské pěší tepny. Ne všechny chodníky ve městě jsou městské, o to je to těžší. Daří se však už v rámci drobných běžných úprav a oprav přechodů pro chodce budovat vše tak, jak nám nařizují předpisy,“ vysvětlil postupné kroky Jindřich Vedlich, náměstek primátora s gescí za rozvoj města. Náměstek Vedlich také doplnil, že bezbariérovost se už také stává součástí každé rekonstrukce, do které Hradec Králové investuje.

K bezbariérovosti Hradce ale patří i nízkopodlažní vozy MHD, které Dopravní podnik města Hradec Králové nasazuje na vybrané frekventované trasy a na některé zastávky instaloval i hlásiče pro nevidomé. Podobné hlásiče slouží nevidomým i u vrátnice historické budovy magistrátu.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme