Jízdné v MHD bude možné hradit esemeskou

Nový model platby jízdného v v MHD zvažuje Dopravní podnik města Hradce Králové. V brzké budoucnosti by mělo být možné platit za jízdu v hradecké MHD formou SMS zprávy. Inspiraci čerpal Dopravní podnik v Praze, kde tento uživatelsky pohodlný a jednoduchý způsob platby funguje už několik let.

Reálný platební model pro MHD se ještě dolaďuje. „Cestující by zaslal SMS zprávu, a tak by uhradil jízdné v MHD na určitý předem stanovený čas, po který by mohl cestovat ve vozech městské hromadné dopravy. Přiměřeně k ceně bude stanovena časová výhodnost použití této jízdenky,“ uvedl ředitel Dopravního podniku Miloslav Kulich. V současné chvíli nejsou dosud známé další možnosti platby, jednání o konkrétních parametrech budou upřesněny během září. Díky možnost hradit jízdné esemeskou by mohl Dopravní podnik omezit síť prodejních automatů na papírové jízdenky. "Výhledově bychom ponechali prodej papírových jízdenek pouze na řidičích,“ dodal Kulich. Prodej papírových jízdenek dlouhodobě klesá, v současné době je k úhradě jízdného nejčastěji využívaná čipová městská karta.
Platba prostřednictvím SMS zprávy přitom v Hradci Králové není žádnou novinkou. Stejným způsobem lze ve městě hradit například i parkovné u parkovacích automatů.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme