Kraj doufá, že s dálnici přijdou investoři

Zprovoznění dálnice D11 z Poděbrad až před Hradec Králové se blíží a kraj proto doufá, že s ní do regionu přijdou také investoři. Hovoří se o možnosti, že by v okolí krajského města mohlo vzniknout až několik stovek nových pracovních míst. Informuje o tom Český rozhlas.

"Příchod nových investorů se dá očekávat v průmyslových zónách v Chlumci nad Cidlinou, Novém Bydžově, u Hradce Králové a na Rychnovsku," řekl královehradecký hejtman Pavel Bradík a dodal, že kraj dostane příležitost vyrovnat se například Plzeňskému či Jihomoravskému kraji, které jsou již na dálniční síť napojeny. Náměstek hradeckého primátora Josef Malíř také předpokládá, že během dalších pěti let by do města mohli přijít investoři. Ti by zde podle jeho odhadu mohli utratit několik miliard korun a vytvořit stovky pracovních míst. "Již nyní máme signály, že se k nám investoři chystají. Bonita Hradce Králové díky dálnici výrazně stoupne. Vzroste i cena pozemků a nemovitostí," řekl Malíř. S nárůstem pracovních příležitostí stoupne atraktivita regionu a vedení Hradce Králové proto věří, že se městu povede překonat hranici 100.000 obyvatel a získat od státu desítky milionů korun navíc. Podle Malíře by směrem k dálnici měly přicházet zejména společnosti zabývající se logistikou a drobnou výrobou a měla by stoupnout i bytová výstavba.
Krom příchodu investorů je dalším přínosem dálnice snadnější cestování za prací směrem na Prahu. Zvýší se také atraktivnost regionu pro turisty. Krajskému městu současně vznikne závažný problém v podobě nezadržitelného nárůstu dopravy. Hradec proto plánuje výstavbu křižovatky Mileta na druhém silničním okruhu. Chystá systém silničních radarů a aktivního silničního značení. V plánech je také severní a jižní obchvat města. Jak ale řekl Malíř, očekávaný velký problém vyřeší pouze vybudování úseku rychlostní silnice R35. Ten odvede tranzitní dopravu směřující na Moravu. Všechna jiná řešení jsou podle něj nouzová. 
Otevření dálnice z Poděbrad až po Hradec Králové je plánováno na letošní 19. prosinec.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme