Kruhový objezd u ČKD se dnešním dnem začíná opravovat. V místě budou kolony

Křižovatka se bude opravovat ve čtyřech etapách.
Křižovatka se bude opravovat ve čtyřech etapách.

Dnešním dnem se řidiči, kteří pojedou přes kruhový objezd u ČKD, budou muset obrnit trpělivostí. Místo totiž čeká rekonstrukce. Bude probíhat ve čtyřech etapách a potrvá až do poloviny září. Opravovat se bude za částečného provozu, ze dvou jízdních pruhů bude jeden, tak je jasné, že v místě budou vznikat kolony. Důvodem k opravám jsou špatné povrchy.

Stát přistoupil k opravě křižovatky až po otevření D11 kolem Hradce. Přesto tudy stále jezdí denně desítky tisíc aut a kamionů. Na kruháku se totiž kříží silnice první třídy od Prahy na Náchod s cestou ze severu Moravy na Jičín.

Okružní křižovatku stát opraví ve čtyřech etapách. „Od 19. června do 6. září bude možný průjezd křižovatkou pouze ve směrech Hradec – Jičín a opačně, ostatní směry budou zavřené,“ vysvětluje pro Hradecký deník za Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová. Průjezd křižovatkou se přitom bude měnit podle toho, jak budou práce na opravách pokračovat. Jasné ale je, že místo současných dvou jízdních pruhů bude v každém směru k dispozici jen jeden.

Hlavní objížďka ve směru Praha – Náchod pak povede po dálnici D11 od Kuklen po Smiřice a dálnice nebude během rekonstrukce v tomto úseku zpoplatněná. Objížďka od Jičína do Předměřic nad Labem a dál na Náchod povede pro auta do 12 tun přes blízkou vesničku Světí. „Vyjednali jsme, že se ten z našeho pohledu nejproblematičtější úsek objížďky zjednosměrnil, takže si myslím, že případné problémy pro nás budou minimální,“ věří starostka Světí Martina Saláková Šafková.

Na možné komplikace se připravují i policisté. „Zvýšíme na těchto místech i na objízdných trasách dohled a budeme se intenzivně věnovat bezpečnosti a plynulosti silničního provozu,“ slibuje za hradecké policisty Šárka Pižlová.

Původně měla podle projektu stát rekonstrukce okružní křižovatky u ČKD včetně opravy přejezdu 42 milionů, Ředitelství silnic a dálnic ale zakázku nakonec vysoutěžilo za necelých 29 milionů bez DPH. Důvodem nadcházejících prací byl špatný stav povrchů.

„Bylo zjištěno nespojení vrstev v úrovni horní a spodní podkladní asfaltové vrstvy, ztráta asfaltového tmelu, začínající hloubková koroze, lokálně výtluky, celoplošně dochází k vývoji trhlin,“ cituje z provedené diagnostiky mluvčí ŘSD na východě Čech Petra Drkulová. Stavbaři tak během tří měsíců vymění podkladní i vrchní vrstvy křižovatky, zpevní krajnice, opraví příkopy a také dopravní značení. Práce mají být hotové 15. září.


Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme