Magistrát hodlá kontrolovat taxikáře

Hradecká radnice má v plánu zpřísnit kontroly taxikářů. Ti, aby vůbec mohli v Hradci Králové provozovat svou živnost, budou muset nově nejdřív prokázat jak dobře znají město. Zkouška z hradeckého místopisu bude zahrnovat nejen orientaci v ulicích, ale například i znalost zdejších kin, divadel nebo cen hotelů a penzionů. Radnice chce tímto způsobem zlepšit servis, který taxislužby poskytují Hradečákům i turistům.

Hradec Králové patří mezi nejvyhledávanější místa Východních Čech. Ročně sem přijíždějí desetitisíce návštěvníků za památkami, na kongresy nebo hudební festivaly. Jak uvádí hradecký radní Pavel Staněk, Hradec je však možná jediným z podobně velkých měst, které vyhlášku umožňující kontrolovat kvalitu taxislužeb nemá. V praxi to znamená, že tu mohou vozit zákazníky například i mimohradečtí taxikáři, kteří sice mají platnou licenci, ale město nemusejí znát vůbec. To pak může vyvolat řadu problémů a konfliktů. Přespolní taxikářů údajně předražovali ceny, čímž kazili pověst hradeckým taxikářům.
Povinná zkouška z místopisu byla v Hradci Králové zrušena před dvěma lety. Podle radních nastal čas se k ní vrátit. Znovuzavedení místopisu by navíc přivítali i sami taxikáři. „Zákazník nebude rozlišovat, jestli ho vezl taxikář z Hradce, Brna nebo z Prahy. Případné výtky tak vždycky padnou na naši hlavu. Zavedení místopisu by pomohlo řadě problémů předejít,“ uvedl majitel jedné z hradeckých taxislužeb Roman Slíž.
Obnovením zkoušky z místopisu by se mohli královéhradečtí radní zabývat už na některém ze zářijových zasedání.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
22.8.2010 20:02
Xaver  (Profesionál +11)
Zvláštní nápad - navigaci má kdekdo i v mobilu.Učit se zpaměti mapu HK může být dobré pro:a)taxikáře pro procvičování mysli, b)zkušebního komisaře pro jeho odměnu c)pro pocit důležitosti zastupitelů...:-))

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme