Malé náměstí bude průjezdné již od prosince

Královéhradecké Malé náměstí, na kterém je od letošního července z důvodu rekonstrukce dopravní uzavírka, bude pravděpodobně průjezdné již počátkem prosince. Radnici se totiž povedlo vyřešit problém s nedostatkem ojetých žulových kostek nezbytných pro svrchní část vozovky.
Radní minulý týden schválili řešení umožňující dodláždit komunikaci, která náměstím povede. Potřebných kostek bylo na náměstí méně, než radnice předpokládala. "Použijeme proto kostky z prostoru před starou radnicí na Velkém náměstí, kde jich bude pro budoucí přestavbu dostatek, protože komunikace tam budou užší než nyní," řekl náměstek primátora Josef Malíř a dodal, že pokud se nestane něco neočekávaného, bude do konce listopadu komunikace dodlážděna a během prvního týdne v prosinci zprůjezdněna. O tom ještě rozhodne odbor dopravy magistrátu a policie.
Problém s nedostatkem odpovídajících žulových kostek nastal v průběhu rekonstrukce náměstí, kdy po odstranění asfaltového povrchu vyšlo najevo, že na místech, kde měly být kostky, v minulosti probíhaly stavební práce a značná část dlažby zmizela. Památkáři navíc vyžadovali, že dláždění silnice musí být ojeté, aby se zachoval historický ráz náměstí. Kostky jsou v těchto dnech odebírány z prostoru před starou radnicí na Velkém náměstí.
Rekonstrukce Malého náměstí měla být podle původních plánů hotova do konce roku, ale kvůli odvolání odpůrců navrhovaného osvětlení nabral projekt zpoždění již v počátcích. Plánovaná světla přidělaná pomocí šroubů k okolním budovám, odkud by osvětlovala prostor náměstí, se nelíbila odpůrcům právě kvůli způsobu připevnění. To mělo poškozovat památky. Podle náměstka Malíře ale nejde o žádné velké poškození a nevratné řešení. Na Malém náměstí tak prozatím zůstanou stávající lampy z dob socialismu a o budoucí podobě osvětlení se bude dále jednat. 

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme