Mezi Pouchovem a Pileticemi vznikne cyklostezka, stavební povolení je na dosah

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek

Příští rok se snad cyklisté mezi okrajovými hradeckými částmi Pouchov a Piletice budou konečně cítit bezpečněji. Denně jich za prací do centra města dojíždí mnoho. Dlouho plánovaná cyklostezka za 10 milionů korun by v listopadu měla získat stavební povolení, uvedl Český rozhlas Hradec Králové. 

Příprava výstavby cyklostezky mezi Pouchovem a Pileticemi nebyla jednoduchá, komplikovaly ji hlavně výkupy pozemků, řekl náměstek primátora Hradce Králové Jindřich Vedlich: „Trvalo to několik let. Byly tam i problémy s majetky Armády České republiky, což se podařilo vyřešit. Jsem velmi rád, že toto bude realizováno v nejbližší době. A že devadesát procent bude financováno z finančních prostředků Evropské unie."

Každodenně se na této trase pohybuje mnoho cyklistů dojíždějících do práce či za studiem. Nová cyklostezka, která povede v těsném sousedství stávající silnice, bude stát celkem 10 milionů korun. Původní studie počítala i s více turistickou variantou, která by vedla podél Piletického potoka. 

„Tato vyhledávací studie byla projednána s dotčenými orgány státní správy a s komisemi místní samosprávy. A na základě tohoto projednání byla doporučena k dalšímu sledování varianta řešící především dostupnost městských částí. Do škol, do zaměstnání, čili v souběhu s hlavními komunikacemi," uvedl pro Český rozhlas Hradec Králové za projekční kancelář Jiří Nývlt. 

Na cyklostezku do Piletic bude navazovat další část, která bude končit až v Ruseku. I u té nyní město řeší problémy s výkupy pozemků. 

„Tam došlo k určité komplikaci. Protože jeden z majitelů pozemků zemřel. A musíme tedy požádat v rámci dědického řízení o souhlasy do územního řízení a současně o vynětí ze zemědělského půdního fondu," přiznal náměstek primátora Vedlich. 

Město by cyklostezku do Ruseka dostavělo rádo nejdéle v roce 2020. I tady se počítá s náklady ve výši 10 milionů korun a s devadesátiprocentní dotací. 

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme