Na silnici z Hradce do Pardubic bude povolena vyšší rychlost

Silnice I/37 spojující Hradec Králové a Pardubice byla vybrána jako pilotní projekt, na kterém bude zkušebně zvýšena rychlost ze současných devadesáti na 110 km/h. V letošním roce navíc dojde k otevření dalšího čtyřproudého úseku.

“Celý projekt je v současnosti pouze ve stádiu úvah. Nově postavené úseky spojnice mezi Hradcem Králové a Pardubicemi splňují požadavky pro zařazení do pilotního projektu, který by měl být odstartován v průběhu září,” uvedl pro server hradeckralove.cz mluvčí Ministerstva dopravy Martin Novák. V současné době se rozhoduje o způsobu realizace. Platná legislativa totiž povoluje na silnicích 1. třídy maximální rychlost pouze 90 km/h. “Legislativní cesta by vyžadovala změnu zákona, což nelze realizovat během jednoho měsíce. Proto v součinnosti s Ministerstvem vnitra uvažujeme o nelegislativním způsobu, kdy bude silnice označena modrou dopravní značkou Silnice pro motorová vozidla s omezením rychlosti na 110 km/h,” dodává mluvčí Ministerstva dopravy.
Návrh a realizaci dopravního značení bude zajišťovat pardubická správa Ředitelství silnic a dálnic. Podle mluvčí ŘSD Niny Ledvinové bude v případě schválení zvýšení rychlosti dopravní značení provedeno v rámci dokončovaných staveb. O případném zvýšení rychlosti až na 130 km/h uvažováno není. “Budované úseky silnice I/37 jsou projektově navrženy na rychlost 110 km/h. Pouze v některých úsecích na základě expertízy nebo vyjádření policie bude rychlost snížena na 100 km/h popřípadě nižší,” upřesnila Nina Ledvinová.
Podle informací Ministerstva dopravy by také v brzké době mělo dojít k otevření dalších částí rozestavěné čtyřproudé komunikace. Ve směru od Pardubic bude úsek 0,650 - 4,270 km otevřen 30. listopadu tohoto roku, otevření posledního úseku 650 metrů před Pardubicemi je naplánováno na 30. května 2012. Termín dokončení obchvatu Opatovic nad Labem ale jistý není. “V tomto úseku došlo k vyvlastňování pozemků a v současné době probíhají odvolací řízení. Termín je stanovený na prosinec 2012, ale vše bude záviset na průběhu řízení,” dodává Martin Novák z Ministerstva dopravy.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme