Nový parkovací dům pro kola bude u Futura

Královéhradečtí radní posvětili návrh výstavby prvního zařízení pro automatické parkování jízdních kol. Stát bude před obchodním centrem Futurum. UVNITŘ VIZUALIZACE

Jak jsme Vás již informovali dříve, město Hradec Králové se začalo intenzivně zabývat možností výstavby parkovacího domu pro kola. Rada města na svém zasedání schválila návrh umístění zařízení na městských pozemcích před obchodním centrem Futurum. Zde je dosud parkování kol zajištěno v bezpečnostně nevyhovujících prostorách, navíc zde v současné době probíhá dostavba a rozšíření obchodního centra. "Zástupci centra myšlenku vítají a o parkovací objekt pro kola projevili zájem. Jde o významný dopravní cíl s mnoha obchody, stravováním a kinem. Tento první stojan, jehož umístění rada schválila, nehradí město," uvedl primátor Zdeněk Fink.
Objekt pro parkování bude realizován jako výtahový systém s čipovým snímačem a platebním terminálem. "Díky čipu má každé kolo přiřazeno vlastní jedinečnou pozici pro příjem i výdej. V průběhu umístění v parkovacím systému bude kolo navíc pojištěno, cyklisté si také budou moci ke kolu odložit přilbu, v taštičce bezpečně nechat klíče nebo peněženku," říká dodavatel systému Rudolf Bernart. Parkovací objekt je krytý, hradečtí cyklisté jej tedy budou moci využívat po celý rok. "V současné době jsme připraveni ihned zahájit montáž, v podstatě už záleží jen na městských úřednících, jak rychle vyřídí všechna povolení," sdělil našemu serveru Rudolf Bernart. Sám by byl rád, pokud by se podařilo stavbu realizovat ještě do konce roku a mohla se tak otestovat její funkčnost při zátěži v zimních měsících.
Dodavatel systému doufá, že se na základě prvního realizovaného prototypu podaří získat investory pro vybudování parkovacích zařízení i na dalších místech v Hradci Králové. Část financí by se mohlo podařit získat i z fondů Evropské unie. Při hledání vhodných lokalit jsou vybírána místa s každodenním využitím, kde se zároveň předpokládá odložení kola na delší časový úsek. Kromě obchodních center se tak nabízí například prostor Riegrova náměstí před nádražní budovou, kam odkládá své kolo velké množství Hradečáků. Cena za odložení kola by podle Bernarta neměla být vysoká, mohla by se pohybovat od 5 Kč za jednorázové zaparkování až po 20 Kč při dlouhodobějším odložení kola. "Chtěli bychom, aby celý systém podpořil ještě větší rozvoj cyklistiky v Hradci Králové a lidé se nemuseli bát, že jim kolo někdo ukradne," uzavírá Bernart.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme