Od 1. září zaplatíte v hradecké MHD platební kartou

To, co bylo již delší dobu avízováno a několikrát odloženo, se zítřkem stává skutečností. Od  1. září 2023 bude v hradecké MHD spuštěna platba jednotlivého jízdného bezkontaktní bankovní kartou.

Systém, který je v některých městech realitou všedního dne, se konečně dostal i do Hradce Králové. Platba bezkontaktní platební kartou poskytne stejné tarifní výhody jako úhrada jízdného pomocí elektronické peněženky na Městské kartě. Ve všech vozech MHD bude možno tedy platit i bankovní kartou a za cenu stejnou, jako z Městské karty, kdy nyní jednotlivé základní činí 14,- Kč a jednotlivé zlevněné 8,- Kč.

Jak uvádí Dopravní podnik města Hradce Králové na svých stránkách, nový odbavovací systém neruší žádný způsob dosavadního odbavení – jedinou změnou je možnost platby jednotlivého jízdného dalším novým způsobem a také zároveň kopíruje současný tarifní systém - podmínky hradecké MHD.
Při platbě kartou ovšem zatím nelze využít možnosti jízdy na krátkou vzdálenost. Pro využití jízdy na krátkou vzdálenost bude v budoucnu nutno svou kartu registrovat do systému - o možnosti registrace budou cestující v předstihu informováni.

Jak to funguje?

Bezkontaktní řešení umožní realizovat pouhým přiložením karty ve vozidle platbu základního jízdného v ceně 14,-Kč. Pro platbu kartou funguje i přestupní jízdenka, kdy při zakoupení jednotlivého základního jízdného ve vozidle za 14,- Kč je při nástupu do dalšího vozidla v časovém limitu /35 minut v pracovní dny od 04.00 do 19.00 hodin a 50 minut v pracovní dny od 19.00 do 04.00 hod a 50 minut – sobota, neděle a svátky/ po přiložení karty odečtena, pro další jízdu, platba 4,-Kč.
V případě provedení další volby dle pokynů na displeji a opakovaným přiložením karty je možné uhradit další jízdenky pro spolucestujícího, případně uhradit zlevněnou jízdenku.
Systém poskytuje výše uvedené možnosti nákupu bankovní kartou i v případě, že karta je nahrána do chytrého telefonu neboli smartphonu s dotykovým displejem, který běží na operačním systému (buď Android nebo iOS), do hodinek, případně dalších zařízení poskytujících tuto možnost.

Je samozřejmostí, že použitá bankovní karta musí být vždy řádně aktivována dle pokynů vydavatelské banky a mít při platbě dostatečný zůstatek na s ní spojeném bankovním účtu.
Čtečky karet jsou ve vozech označeny tradiční ikonkou pro bezkontaktní platby. Stejně jako při jiných platbách, např. v obchodě je nutné platební kartu přikládat přímo na čtečku. Čtečka u předních dveří se od čteček u dalších dveří liší pouze vizuálně, tím, že je zde umístěna tiskárna – co do ostatních funkcionalit se od sebe čtečky neliší.

Pokud se v používání stále neorientujete, koukněte na následující instruktážní video.

Dopravní podnik žádá o shovívavost

Vzhledem k rozsáhlosti a složitosti celého systému odbavení se mohou vyskytnout určité problémy, které je třeba odladit přímo v každodenní praxi. "Velice rádi bychom požádali naše cestující o zvýšenou pozornost při svém odbavení a uvítáme i Vaše případné připomínky nebo náměty pro zlepšení a doladění celého systému, které můžete zasílat na ," uvádí podnik na svých stránkách

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme