Parkování na Velkém náměstí brzy skončí

Rekonstrukce Velkého náměstí se blíží. Zástupci Magistrátu tento týden představili jasnější obrysy rozsáhlé akce. Účastníky besedy o budoucnosti náměstí, která se konala v Muzeu východních Čech, seznámili s etapami rekonstrukce a budoucí podobou celého prostoru. Informuje o tom Hradecký deník.

Koho změny rozhodně nepotěší, budou řidiči. Chystaná rekonstrukce Velkého náměstí výrazně omezí počet parkovacích míst v centru, kde už je problém zaparkovat i nyní. Naopak by se měla zlepšit podoba náměstí, která by měla více respektovat historii starého města a zaniklá zajímavá místa.

AKTUÁLNÍ PŘEHLED VEŘEJNÝCH PARKOVIŠŤ - PLACENÝCH I ZDARMA

 

Nová podoba by měla vytvořit tři odlišné zóny, podle kterých také budou rozděleny etapy prací. Podobně jako na Malém náměstí, bude většina plochy prázdná. Na severní straně zůstane průjezdná silnice a několik parkovacích míst, jižní část má být naopak klidová. „V první etapě se bude jednat o severní část, tedy rekonstrukci bývalých obchodních cest. Budou tam moci normálně jezdit auta tak, jak jsou řidiči zvyklí a přibudou i nová parkovací místa. Během druhé etapy bude opravena jižní část, která bude spíše reprezentativní. Vznikne prostor pro příjezd svatebčanů i parkovací místa pro ně. Ve třetí části rekonstrukce dojde ke změnám ve středu náměstí, kde místa na stání úplně zmizí a vznikne pouze pěší prostor,“ popsal postup prací Hradeckému deníku architekt nového projektu Jiří Krejčík.

Na Velké náměstí se má vrátit kašna, která byla během druhé světové války odstraněna. Objevit by se mělo i původní dláždění, které je nyní skryto pod asfaltem, a zachována zůstane mozaika před starou radnicí. „Rádi bychom také osvětlili bývalý hřbitov u katedrály, plánujeme do země umístit bodová světla, aby místo získalo na zvláštnosti," dodal k záměru rekonstrukce v Hradeckém deníku Krejčík.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
11.3.2011 13:22
Björken  (Nováček)
Návrh se mi moc líbí. Oproti "palermu" na Malém mrtvém naměstí se těším na stromořadí a lavičky, stejně tak na dláždění, které do centra PATŘÍ! (jsem rád, že nebude bílé, jak chtěl jeden z návrhů..). Co mě ale štve je ta fontána, která by měla fungovat na sms zpravy? Cože? Neměla by to být paráda pro všechny, bez poplatku nebo dokonce nutnosti tahat s sebou telefon??!! Ani její podoba (dost podobná stylu fontán před nádražím a na ulricháku, kam se ale hodí) se mi nezamlouvá. Inspiroval bych se třeba v Olomouci, kde jsou originální a přitom zapadající fontány, fakt pěkné.. Jinak se na náměstí moc těším :)
11.3.2011 18:53
STDM  (Nováček +1)
Jestli to dobře chápu. Odesláním SMSky uvedu fontánu do provozu a chvilku bude chrlit vodu? Zvláštní. Nemyslím technicky, to tak fungovat může. Ale jak často to někdo do akce uvede? Aby fontána většinu dne nepůsobila, že došla voda. Už to někde a s jakým úspěchem funguje?
11.3.2011 21:41
kranich  (Nováček)
Zajímavější než uvedení fontány do provozu po zaslání sms by bylo, když by byla v provozu furt a po zaslání sms by se přepla na nějaký časový interval na jiný zajímavější program, který by mohl být v noci doplněn třeba světelným doprovodem.
11.3.2011 23:56
Björken  (Nováček)
Proč by ten program nemohl fungovat třeba po sešlápnutí tlačítka u ní, jako třeba moc pěkný lachtan u Grandu?!.. No snad se nad tím radní a studio pana Krejčíka pořádně zamyslí.. Nicméně s tím, že by působila, jako kdyby došla voda souhlasim :)
18.3.2011 12:19
Body  (Nováček)
Spouštět fontánu mobilem je vyloženě špatný záměr, s největší pravděpodobností bude většinou mimo provoz a tím bude její hlavní smysl, t.j.zvýšit atraktivitu prostoru, značně omezen. Jaký cíl se tímto "nápadem" sleduje?
14.10.2014 06:12
Viliam Hanuš (neregistrovaný)
Rekonstrukce Velkého náměstí
Co to je za nesmyslný mor, projekty které se nazývají revitalizací ve skutečnosti centra měst umrtvují. Pokud chcete zničit V.n, tak tak snižte možnosti parkování. Už nyní jich je málo. Centra měst byla vždy tržiště kam se zboží přiváželo a odváželo. Když tuto základní funkci omezíte, tak omezíte i život na náměstí.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme