Parkoviště bude dál uklízet město

Někdo vybere peníze, jiný uklidí. I tak by se dal popsat systém, kterým budou v zimě uklízena placená parkoviště ve městě. Podle koncesní smlouvy mezi Hradce a provozovatelem placených parkovišť společností ISP musí město uklízet i pronajaté plochy. Náklady samozřejmě zatíží městský rozpočet.

Sněhové kalamity předchozích let odhalily těžko pochopitelný paradox. Řidiči se marně snažili vyjet z neuklizeného parkoviště nebo naopak na zasněžených plochách nemohli zaparkovat vůbec. Když už se někomu podařilo překonat sněhové bariéry, musel za hororové parkování zaplatit. Podle smlouvy je ale všechno v pořádku.
„Úklid sněhu na místních komunikacích budou zajišťovat technické služby, stejně jako tomu bylo v minulé zimní sezoně,“ potvrdila Hradeckému deníku mluvčí hradeckého magistrátu Magdalena Vlčková. Podle ní má společnost ISP povinnost uklízet jen uzavřená parkoviště, tedy parkovací domy Katschnerka, Regiocentrum a Kollárova.
ISP se podle svých slov určité pomoci městu nebrání. „Po zkušenostech ze sněhové kalamity v roce 2010 jsme na základě jednání s městem připraveni pomoct, jak jen to bude možné, v případě, že primátor města vyhlásí kalamitní stav. V krizové situaci můžeme rozmisťovat dopravní značení a nebo zaregistrovaným klientům pomocí e-mailu oznámit, že se na parkovištích bude odklízet sníh,“ vysvětlil Deníku Jiří Holubec ze společnosti ISP.
Město by chtělo smlouvu s ISP změnit. Mluvčí Vlčková naznačila, že radnice bude usilovat o další jednání s vedením ISP. Do té doby se ale hradecké technické služby musejí s úklidem vypořádat samy. „Na zimní údržbě se bude podílet více než dvě stě pracovníků. Pokud jde o techniku, jsme na tom stejně jako v loňském roce, máme však nasmlouváno více traktorů s radlicemi a nakladačů od smluvních partnerů,“ vysvětlil Hradeckému deníku vedoucí správy místních komunikací a zimní údržby Technických služeb Hradec Králové Tomáš Pospíšil.
Lidé by si ale měli uvědomit, že úkolem silničářů je pouze zmírnit následky zimy, nikoli je odstranit. Řadu komplikací si navíc způsobují lidé sami, třeba špatným vybavením, neopatrností nebo chybným parkováním, kdy stojící auta silničářům překážejí a neumožní odklízení sněhu.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
16.11.2011 08:19
Lenka  (Nováček)
úklid sněhu
Tak tohle je na trestní oznámení na neznámého pachatele, který smlouvu navrhoval a uzavíral... město bude platit lidi na úklid a soukromník si strčí výnos do kapsy. Jako město bych to neuklízela a at si ISP přijde o zisk z parkování, třeba se pak ujme úklidu. Však řidiči už si s parkováním poradí a kdyby i policie trošku přivřela oko, tak by se dala třeba i smlouva změnit.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme