Po Hradci jezdí pět nových autobusů. Mají i chladničky pro řidiče

Cestující si budou užívat moderní vozy.
Cestující si budou užívat moderní vozy.

Do vozové flotily hradeckého dopravního podniku během října a listopadu přibylo pět nových moderních autobusů. Vozy jsou klimatizované a mají trochu jinak uspořádaná sedadla, aby bylo uvnitř více místa. Nechybějí ani kamery, aby řidič mohl sledovat situaci ve voze. Pro řidiče je také úplně uzavřená kabina pouze s okénkem na prodej jízdenek.


Nové dvounápravové nízkopodlažní třídveřové vozy mají kapacitu 28 sedících a 78 stojících cestujících. Vozy jsou vybaveny klimatizací, jak na stanovišti řidiče, tak v salonu pro cestující, poptávkovým systémem otevírání dveří a USB porty pro nabíjení drobné elektroniky. Řidiči mají dokonce v kabině chladničku.
Všechny nové vozy obsahují kompletní kamerový systém (interiér, prostor před vozidlem a za vozidlem), který umožní řidiči pohodlné sledování aktuální situace v prostoru u všech dveří ve voze i při plně obsazeném vozidle. Kamery jsou ve vozech kvůli větší bezpečnosti cestujících, ale i řidičů. „Je to bezesporu krok k větší bezpečnosti našich zaměstnanců i cestujících. Ve městech, kde se pro takový kamerový systém ve vozech MHD rozhodli, výrazně ubylo problémů s napadením řidičů či revizorů a zlepšilo se i chování některých problémových cestujících a klesá vandalismus, tzn. i škody na majetku a drobná kriminalita (především kapsářství). Záznamy můžeme použít i při řešení případných sporů mezi cestujícími a řidiči,“ uvedl ředitel společnosti Zdeněk Abraham. K tomuto kroku se dopravní podnik rozhodl i kvůli tomu, že roste počet řidiček autobusů.  

Data z kamerového systému se budou - pro případné využití Policii ČR (při důvodném podezření na spáchání trestního činu nebo přestupku, příp. na vyžádání orgánů činných v trestním nebo přestupkovém řízení) – automaticky zaznamenávat na přepisovatelné zařízení chráněné proti zneužití a několik dní ukládat (k záznamům se nedostane žádný nepovolaný subjekt) a poté budou automaticky přepsána novým záznamem. Vše v souladu s příslušným zákonem o ochraně osobních údajů.
Kamery dosud DP používá u všech trolejbusů, u 20 elektrobusů a v některých autobusech pro účely monitorování pohybu cestujících v prostoru dveří a aktuálním dění ve voze MHD. Kamery obecně jsou a budou automaticky ve všech nově pořizovaných vozidlech, kdy nová vozidla budou mít ve veřejné soutěži požadavek na integrovaný kamerový systém jako součást palubního počítače.

Vozidla mají uzavřenou kabinu řidiče - pouze je zde okénko pro doplňkový prodej jízdenek s miskou na peníze ve dveřích kabiny řidiče – s ohledem na omezení vzájemného kontaktu řidiče a cestujících, kdy se v dnešní době tak aktuálně snižuje riziko přenosu infekce a chrání se tak před ní řidič. Uzavřená zasklená kabina může v jiných případech řidiči pomoct a odradit případné útočníky při jeho setkání s „nepřizpůsobivými“ nebo agresivně či nevhodně se chovajícími cestujícími.
Nových vozů bude letos tedy celkem deset, cena jednoho vozu činí 5 790 000,- korun.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme