Přes výhrady hygieniků bude úsek D11 před Hradcem patrně zprovozněn

Hygienici i přes své výhrady nemohou zabránit zprovoznění provizorního sjezdu z dálnice D11 v Libišanech na Pardubicku zabránit. Uvedl to ředitel Krajské hygienické stanice v Pardubicích (KHS) Antonín Vykydal. Kvůli hluku z dopravy by podle něj bylo nutné vést sjezd jinudy, nebo z provozu obcí vyloučit nákladní vozy a doložit předpokládané splnění norem odbornou studií. Informoval o tom Český rozhlas Hradec Králové.
Podle KHS je v současné době  hluk v Libišanech přes den na hranici limitu a v noci jej překračuje. Hygienici předpokládají, že po vybudování provizorního sjezdu se hluk ještě zvýší, na tuto skutečnost upozorňovali již v průběhu stavebního řízení. Ministerstvo dopravy však i přes negativní stanovisko KHS vydalo stavební povolení. "Dalo si jen podmínku, že před uvedením do provozu bude vydáno kladné stanovisko hygieny. Kdyby vydalo i kolaudační rozhodnutí bez ohledu na náš názor, nemůžeme tomu zabránit, ale nepředpokládám, že by to nastalo," řekl Vykydal. V takovém případě by mohlo dojít i na soud, což na zprovoznění ale nemá žádný odkladný účinek.
Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD)  navrhuje, aby obec byla průjezdná pouze pro osobní dopravu, což by mělo splňovat požadavky hygieniků. "Dosud jsme nedostali od ŘSD validní hlukovou studii, která by prokázala, zda tam mohou být svedena všechna osobní auta, aniž by došlo ke zhoršení stávajícího stavu," uvedl Vykydal. Zároveň předpokládá, že studie bude zpracována ještě před předpokládaným zprovozněním úseku 19. nebo 21. prosince.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme