Přestavbu křižovatky Mileta zrealizuje asi firma M-Silnice. Stát bude víc jak půl miliardy

Přestavba Milety bude stát víc než půl miliardy.
Přestavba Milety bude stát víc než půl miliardy.

Tendr na přestavbu křižovatky Mileta v Hradci Králové dospěl po řadě odkladů do finále. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na přestavbu nepřehledné křižovatky u fakultní nemocnice obdrželo tři nabídky, přičemž s nejnižší cenou přišlo sdružení firem M-Silnice a Integra stavby. Křižovatku na městském okruhu (I/31) je ochotno postavit za 524 milionů korun, což zhruba odpovídá předpokládané ceně. Oznámil to šéf ŘSD Radek Mátl na síti X (dříve Twitter). Informaci přináší web zdopravy.cz.

Stavba má pravomocné stavební povolení a měla by probíhat v letech 2024 a 2025. Letos by měly proběhnout přípravné práce, například bourání některých zpevněných ploch. Jde o společný projekt ŘSD, města a kraje, zakázku administruje ŘSD. Město na svou část přestavby křižovatky Mileta pro letošní rok vyčlenilo 20 milionů korun.

Křižovatka na silnici I/31 je dnes podle zadavatelů přetíženým dopravním uzlem, který potřebuje kompletní rekonstrukci. Přibudou například nové odbočovací bypassy pro odbočení vpravo nebo zastávka MHD. Pod křižovatkou budou vybudovány podchody pro chodce a cyklisty.

„Rekonstrukcí křižovatky bude dosaženo jediného možného bezkolizního propojení pro pěší a cyklisty mezi Moravským Předměstím a centrem města, včetně napojení sídliště Moravské Předměstí na II. městský okruh,“ uvádí ŘSD.

Vedle toho vznikne směrem na Vysokou nad Labem další křižovatka, tzv. malá Mileta. Zde dojde k vybudování komunikace, která propojí Fakultní nemocnici Hradec Králové se Zborovskou ulicí.

ŘSD termín podání nabídek do soutěže několikrát posunulo, původní byl 4. srpna. Prodloužení si vyžádaly opakované žádosti uchazečů o vysvětlení nebo změny a doplnění zadávací dokumentace.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme