Rekonstrukce náměstí 28. října přinese velké změny v dopravě

Již za tři týdny odstartuje v centru Hradce Králové jedna z největších stavebních akcí za poslední roky.

Rekonstrukce náměstí 28. října začne 2. července a potrvá přibližně 1,5 roku. Občané i návštěvníci města Hradec Králové tak budou muset počítat s řadou omezení, která se budou týkat chodců, řidičů i cestujících a jízdních řádů MHD.

První etapa prací se bude týkat obnovy vozovky na Dukelské třídě, v ulici S. K. Neumanna a na severním okraji náměstí 28. října. V rámci toho se stavebníci pustí do obnovy kanalizace, vodovodů a inženýrských sítí, které se nacházejí pod zemí.

Teprve poté bude následovat vlastní rekonstrukce náměstí 28. října, kde se Hradečané kromě obnovy inženýrských sítí dočkají i instalace nového mobiliáře. „Dukelská třída se dočká vytvoření pěší zóny s jízdními pruhy pro cyklisty. Chybět nebude ani obnova zeleně a s tím spojené vegetační úpravy a to ve všech lokalitách, kterých se rekonstrukce náměstí dotkne. Hradečané se mohou těšit na zcela novou vizáž, která pochází z pera zdejších hradeckých architektů Martina Hájka, Václava Hájka a Radky Košťálové,“ uvedl náměstek primátora Jindřich Vedlich.

Dojde k odklonění MHD a uzavření pro ostatní dopravu

Stavební práce začnou 2. července. Od tohoto data dojde k uzavření dopravy v ulicích Dukelská a S. K. Neumanna. Bude nutné odklonit také městskou hromadnou dopravu do ulice Hořická, kterou využijí dočasně autobusové linky. Trolejbusy budou jezdi po Gočárově třídě.

„Zhruba letos v prosinci by už mělo být plně funkční trolejové vedení v ulici Dukelská a S. K. Neumanna a MHD zde může provizorním režimu obnovit provoz,“ uvedl Jozef Čižmár z odboru rozvoje města královéhradeckého magistrátu s tím, že v říjnu příštího roku by měla celá rekonstrukce finišovat a ve zmíněných ulicích dojde k posledním úpravám tak, aby o měsíc později mohla být stavba zkolaudována a mohla začít sloužit opět v plné míře.

Hradečané však mohou nadále navštěvovat obchody či instituce veřejné správy. „Snažíme se o to, abychom i v době složité rekonstrukce tohoto prostoru umožnili občanům a návštěvníkům Hradce Králové vstup do obchodních domů Tesco a Atrium, ale i všech dalších obchodů v této lokalitě,“ doplnil Čižmár.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme