Spor státu a Havránkové o pozemky končí, problémy ale přetrvávají

17 let trvající majetkový spor o pozemky u Hradce Králové mezi státem a Ludmilou Havránkovou je u konce a stát má téměř všechny pozemky potřebné pro dostavbu dálnice D11 ke krajskému městu. Na jaře se v této trase rozběhne archeologický průzkum, poté začne stavba samotné dálnice a v roce 2014 by měli řidiči jezdit po dalším úseku dálnice do krajského města. Uvedl to v úterý v Hradci Králové ministr dopravy Pavel Dobeš.

Podle dohody Havránková získá přibližně 130 hektarů pozemků na jiném místě než nyní hospodaří a k tomu navíc finanční kompenzaci ve výši 90 milionů korun. Problém s dálnicí však zatím není ještě zcela vyřešen. Stát totiž dosud nevlastní ještě kus pozemku, který vlastní sestra Havránkové Jaroslava Štrosová. A zde panuje řada nejasností a stát dokonce hrozí vyvlastněním pozemku. Podle Dobeše dostala Štrosová adekvátní nabídku, o které se nyní jedná. Majitelka pozemku však pro Hradecký deník uvedla zcela odlišné informace. "Cože? Něco takového slyším poprvé. Od loňského června nás z Prahy nikdo nekontaktoval. Ať mi ministr ukáže jediný dopis,“ reagovala Štrosová.Její slova potvrdil i její právník a zároveň syn David Štros. "Jednání o tom mezi námi a státem neprobíhají. Z původní dohody o směně pozemku z června 2010 stát ustoupil," upřesnil Štros s tím, že k jednání se státem jsou připraveni a případným snahám o vyvlastnění se hodlají bránit soudní cestou.
Dostavba dálnice k Hradci otevírá další šanci pro snazší zahájení stavby dálnice dál k Jaroměři. Na její přípravu je připraveno na příští rok podle ministra Dobeše 250 milionů korun. "Do roku 2014 by měla mít stavba dálnice od Hradce k Jaroměři stavební povolení, což je velká šance pro její další pokračování,“ uvedl královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
1.12.2011 17:24
diviš  (Nováček +9)
Na dodržení uváděného termínu dostavby my měla Fortuna vypsat kurs 1:100 že bude dodržen a všichni zainteresovaní by si měli povině vsadit alespoň za 100 000Kč.Není předpoklad,že se to podaří a kdyby snad náhodou doufám,že se po tolika letech "úspěšného řešení" nebude slavnostně přestříhavat páska.To už by si z lidí dělali opravdu legraci!!!!

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme