Stavba severní tangenty je o krok dál. Měla by odvést dopravu mimo Hradec

Trasa severní tangenty v Hradci Králové.
Trasa severní tangenty v Hradci Králové.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pokročilo s přípravou další velké silniční stavby u Hradce Králové. Vybralo projektanty takzvané severní tangenty, která má odvést dopravu na silnici I/11 mimo Hradec Králové. ŘSD již na stavbu získalo souhlasné stanovisko v procesu posouzení vlivu na okolí (EIA). V projektu se některé věci musely změnit. Křižovatky budou mimoúrovňové a vznikne tunel. Informuje o tom na svých stránkách web zdopravy.cz.

Zakázku za 44 milionů korun bez DPH získala společnost Valbek, jak vyplývá z registru smluv. Pro ŘSD připraví dokumentaci pro stavební povolení, záměr projektu v minulosti zpracoval Sudop Praha.

Trasa vede od nově navržené okružní křižovatky ulic Náchodská a Kotrčova u Plotišť (kousek odsud na jih bude odstraněn úrovňový přejezd v Plotištích) po severním okraji Hradce, prochází areálem letiště a mezi průmyslovou oblastí na Slezském Předměstí a obcemi Piletice a Slatina. Na jižním okraji lesa Dehetník se přimyká k železniční trati Velký Osek – Choceň a pokračuje až k Třebechovicím, kde se po překonání železniční tratě napojuje na stávající I/11.

ŘSD muselo kvůli vlivu stavby na životní prostředí projekt mírně změnit. V některých úsecích se trasa posunula o desítky metrů, všechny křižovatky budou mimoúrovňové. V rovině vznikne i půlkilometrový tunel u letiště.

Důvodem pro zahloubení a zakrytí části nové silnice je blízké letiště a snaha nenarušit jeho ochranné pásmo. „Požadavek na zakrytí trasy do hloubeného tunelu vzešel z projednání s dotčenými orgány a provozovatelem letiště,“ cituje dokumentaci EIA web zdopravy.cz. Tunel bude hloubený a bude muset být vybaven čerpadly vody. V trase už probíhá předběžný geotechnický průzkum.

Předpokládaný termín zahájení stavby je rok 2029, odhadované náklady jsou 3,2 miliardy korun.

 

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
9.10.2023 15:49
Ivo Růžička (neregistrovaný)
Sjezd se severní tangenty do Hradce
Dobrý den. Ze severní tangenty byl plánovaný sjezd do centra města HK, který měl vést skrz skladištní oblast, Pouchovem podél Piletického potoka a řadových garáží směrem do ulice u dopravního podniku. Bude se tudy tento sjezd realizovat a bude případně stavba tohoto sjezdu v kompetenci ŘSD, kraje či města HK?
Mohl by mě případně někdo nasměrovat, u kterého úřadu zjistím o plánovaném sjezdu více informací?
Děkuji

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme